1.6.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ- Σύσκεψη υπό Δένδια για πυρκαγιές εν όψει θέρους

Ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου Καλαμάτας υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών της Πελοποννήσου, εθελοντικών οργανώσεων και τουριστικών παραγόντων, με αντικείμενο την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών και την προστασία των δασών από τον κίνδυνο πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.

Ο υπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι η τρίτη περιφερειακή σύσκεψη που γίνεται με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στόχο έχει τον καλύτερο συντονισμό ασφάλειας κι αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι από τα επίσημα στοιχεία που έχει στα χέρια του, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η εικόνα είναι εφιαλτική για τα φαινόμενα διαρρήξεων και κλοπών. Πρόσθεσε πως το χειρότερο είναι, ότι υπάρχει αυξητική τάση και το ποσοστό αύξησης δεν είναι, είπε, καθόλου αμελητέο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πηγή από την οποία εκπορεύεται η εγκληματικότητα στην Πελοπόννησο, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, λέγοντας πως χωρίς να γενικεύουμε, ορισμένοι Ρομά έχουν συστηματικά ακραία παραβατική συμπεριφορά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον οικισμό της Μπιρμπίτας που δημιουργήθηκε για τους Ρομά κι όπως σημείωσε έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια, έχει λεηλατηθεί και είπε πως του θύμισε εικόνες από το Κόσσοβο. Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μιλάμε για ομαλή κοινωνική ζωή, με τον αριθμό των κλοπών και των διαρρήξεων που καταγράφονται στην Πελοπόννησο».
Υπογράμμισε ότι απαιτείται ευρύτερη συνεργασία όλων των υπουργείων, της Περιφέρειας, των δήμων και απευθυνόμενος στην ηγεσία της αστυνομίας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο Πελοποννήσου είπε πως «πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας». Δεν μπορούμε είπε, «να ανεχθούμε αυτό το ξεχείλωμα να περάσει. Όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα πάει στον εισαγγελέα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και θα ξανασυναντηθούμε για να μετρήσουμε τα αποτελέσματα και να δώσουμε τα εύσημα ή να αποδώσουμε ευθύνες».

Για τον τουρισμό, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι η Πελοπόννησος έχει ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν και αποτελεί μια αναδυόμενη τουριστική αγορά. Κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους φορείς του τουρισμού να μην κάνουν τα λάθη άλλων περιοχών. Σημείωσε πως φέτος θα επισκεφτούν τη χώρα πολλά εκατομμύρια τουρίστες και θα πρέπει, όχι απλά να φύγουν ικανοποιημένοι, αλλά να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές τής κάθε περιοχής και της χώρας συνολικά, γι΄ αυτό και χρειάζεται συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών ώστε να παρουσιάσει η περιοχή εξαιρετική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία, ο υπουργός επανέλαβε πως πρέπει να αλλάξουμε αντίληψη στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Έχουμε είπε μεγάλο εναέριο στόλο, αλλά επιχειρησιακά είναι μικρός και δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τα αεροπλάνα, το προσωπικό των οποίων καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτών.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως ο εθελοντισμός πρέπει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας, «ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη να γίνει παρατηρητής του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ότι φέτος έχουν δοθεί νωρίτερα τα χρήματα στους δήμους για τη δασοπροστασία κι έχουν δημιουργηθεί και με τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων περιπολίες με μοτοσικλέτες, αλλά όπως ανέφερε, «χωρίς τους πολίτες δεν μπορεί να γίνει τίποτα» κι έκανε έκκληση να προστατεύσουμε την πατρίδα αυτό τον καιρό της κρίσης.
Η σύσκεψη συνεχίζεται με τοποθετήσεις εκπροσώπων των υπηρεσιών και των φορέων.
Ο υπουργός νωρίτερα, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και συζήτησαν θέματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση της αύξησης της εγκληματικότητας στην περιοχή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου