27.6.13

Κλωνοποίησαν ποντίκι από ...μία σταγόνα αίμα !

Ιάπωνες επιστήμονες κλωνοποίησαν για πρώτη φορά ένα ποντίκι από μία μόνο σταγόνα αίματος, την οποία πήραν από την ουρά ενός άλλου ποντικιού-δωρητή. Ο θηλυκός κλώνος είχε μια φυσιολογική ζωή και γέννησε υγιείς απογόνους.

Οι ερευνητές του Κέντρου Βιολογίας Ρίκεν στην πόλη Τσουκούμπα, με επικεφαλής τον Ατσούο Ογκούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα βιολογίας της αναπαραγωγής "Biology of Reproduction", σύμφωνα με το BBC, ήθελαν να επιβεβαιώσουν ότι τα κύτταρα του αίματος που κυκλοφορούν στο σώμα ενός ζώου, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση. Έως τώρα έχουν κλωνοποιηθεί πειραματόζωα με κύτταρα από διάφορες άλλες πηγές, όπως λεμφοκύτταρα, κύτταρα του μυελού των οστών και του ήπατος.

Η νέα έρευνα -που χρησιμοποίησε τη δοκιμασμένη τεχνική με την οποία είχε κλωνοποιηθεί το διάσημο πρόβατο «Ντόλι» το 1996- απέδειξε ότι και τα λευκά περιφερειακά αιμοκύτταρα (ιδίως αυτά που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος) είναι κατάλληλα για κλωνοποίηση, δηλαδή για τη δημιουργία γενετικών αντιγράφων του δωρητή. Τέτοιες έρευνες, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στη μαζικής κλίμακας δημιουργία υψηλής παραγωγικότητας και ανθεκτικότητας ζώων κτηνοτροφίας.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.biolreprod.org/content/early/2013/06/25/biolreprod.113.110098.abstrac 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου