16.5.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Η τέχνη πάει Costa Navarino !

Το πρωτοποριακό resort στη Μεσσηνία ανοίγεται στην τέχνη και παρουσιάζει μία εικαστική πλατφόρμα με εκθέσεις που διαδέχονται η μία την άλλη σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυλαία με την έκθεση "60 περάσματα το λεπτό” που επιμελείται ο Δημήτριος Αντωνίτσης.
Ένα εικαστικό project που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μόνιμη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης και διεθνές σημείο συνάντησης για τους καλλιτέχνες και το κοινό ξεκινά στο Costa Navarino υπό την επιμέλεια του Δημήτριου Αντωνίτση.
Η πρεμιέρα γίνεται με την έκθεση "60 περάσματα το λεπτό” που επικεντρώνεται σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές, προσθέτοντας το "χειροτεχνιακό" στη φωτογραφία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, θα αποκαλύπτονται και αποκωδικοποιούνται νέες αναγνώσεις” σημειώνει ο εννοιολογικός καλλιτέχνης και επιμελητής της έκθεσης.
Εκτός από τον Δημήτριο Αντωνίτση, άλλοι τρεις καλλιτέχνες, ο Jeffrey Apoian, ο Κωνσταντίνος Λαδιανός κι o Διονύσης Χριστοφυλογιάννης θα φιλοξενηθούν στον Πύργο του resort και μάλιστα, ο εκάστοτε in-residence καλλιτέχνης θα συνδιαλέγεται με τους επισκέπτες και θα τους προτρέπει να συμμετέχουν στην προετοιμασία του επόμενου έργου τέχνης που δημιουργεί in-situ μέσω εργαστηρίων. 
Για παράδειγμα, ο Δημήτριος Αντωνίτσης καλεί το κοινό να υφάνει στον όρθιο παραδοσιακό αργαλειό. 
Ο ίδιος εκθέτει υφαντά με ένα σύγχρονο twist, μια τραπεζαρία σε στυλ Σαρίδη φτιαγμένη από αλουμίνιο ποου ανατρέπει την εικόνα του κλασικού αναζητώντας μια καινούργια ταυτότητα.
Ιστορικά, το όνομα της έκθεσης εμπνέεται από τον πρώτο ηλεκτροκίνητο αργαλειό με 60 “περάσματα” το λεπτό, τον οποίο κατασκεύασε ο Edmund Cartwright το 1785, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγγλική βιομηχανία ύφανσης. “Περίπου εκατό χρόνια αργότερα, το 1860, το κίνημα Arts and Crafts γίνεται μια νέα διεθνής φιλοσοφία στο design, μια αντίδραση σε ότι παράγεται σε μηχανή”, συμπληρώνει ο κύριος Αντωνίτσης. Στην έκθεση "60 περάσματα το λεπτό” οι επισκέπτες μπορούν να διερευνήσουν τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης και της λαογραφικής παράδοσης, με τέχνες όπως η υφαντική, η κεντητική και η κυανοτυπία.
Τα υφαντά έργα του Δημήτριου Αντωνίτση θα παραμείνουν στο Costa Navarino ως τις 9 Ιουνίου. Τη σκυτάλη παίρνει ο φωτογράφος Jeffrey Apoian γνωστός για τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών που θα παρουσιάσει ως τις 4 Αυγούστου τις καινούργιες του κυανοτυπίες. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Λαδιανός που δείχνει ένα κέντημα μεγάλης κλίμακας ως τις 8 Σεπτεμβρίου και η έκθεση ολοκληρώνεται με το Διονύση Χριστοφυλογιάννη ως τις 6 Οκτωβρίου.
 :deconow.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου