25.5.13

Η ΕΕ απέρριψε το πρόγραμμα ενίσχυσης 400.000 οικογενειών

 ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ!!!
 ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ κοινωνικές αλλά και πολιτικές παρενέργειες προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τη χρηματοδότηση του πλέον φιλόδοξου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ενίσχυση περίπου 400.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα, ενώ έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά από την κυβέρνηση και εγκριθεί από την τρόικα, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη συμβατό με τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις».

Πηγές του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί εμπλοκής, προσθέτοντας ωστόσο ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση και το πρόγραμμα να υλοποιηθεί.
Μετά από αυτή την εξέλιξη αποδεικνύεται περίτρανα το πρόβλημα συνεννόησης των αρμοδίων με την Κομισιόν για το πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος.

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας έχουμε θέσει, επιπλέον, και την ανάπτυξη σχετικής δράσης που αφορά οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν και την εγχώρια πολιτική σκηνή δεδομένου ότι ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα, αν όχι το βασικότερο, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την πολιτικά επεισοδιακή απομάκρυνση του Ηλία Κικίλια από τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ ήταν η καθυστέρηση ως προς την προώθηση του επίμαχου προγράμματος. Ισχυρισμό τον οποίο ο κ. Κικίλιας απορρίπτει εξ αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη για κοινωφελή εργασία, καλύπτοντας το μισθολογικό κόστος 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών ή 427 ευρώ μηνιαίως για τους κάτω των 25, αναλαμβάνοντας και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του ίδιου του εργαζόμενου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου