12.4.13

Η τρέλα πάει... στα σκαλιά της Λυρικής


Μόδα, όπερα και... τρέλα. Το τρίπτυχο της performance «La Follia» που θα λάβει χώρα στα σκαλιά της εισόδου του θεάτρου Ολύμπια το Σάββατο 13 Απριλίου. 
Αναγνωρίσιμος θα μπορούσε να είναι για τους περισσότερους ο συνδυασμός της μόδας με την τρέλα, φέρνοντας στο νου ορισμένες δημιουργίες της υψηλής ραπτικής. Επίσης, αναμενόμενος είναι ο συνδυαμός της όπερας με την έννοια της τρέλας, καθώς αυτή αποτελεί συνηθισμένο μοτίβο στο λυρικό θέατρο.
Εξάλλου, ο συνδυασμός της μόδας με την όπερα είναι σχετικά νέος, με σημαντικούς σχεδιαστές, όπως ο Αρμάνι, η Πράντα και ο Γκαλιάνο, να σχεδιάζουν για παραγωγές μεγάλων λυρικών θεάτρων. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Ίσμα Τουλάτου, τη δημοσιογράφο που βρίσκεται πίσω από την ιδέα και με τον Δημήτρη Ντάσσιο, το σχεδιαστή που έχει τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια της ιδιαίτερης αυτής performance.

Τα τελευταία χρόνια, «η ίδια η μόδα αλλάζει και μετακινείται προς το κοστούμι, από πλευράς έμπνευσης και προς το σόου από πλευράς παρουσίασης», επισημαίνει η κα Τουλάτου. 'Αρα, μιλάμε για δύο κόσμους, που έρχονται όλο και πιο κοντά. «Δεν είναι τόσο μακριά όσο φανταζόμαστε», προσθέτει.
«Η παράσταση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ισότιμης και δημιουργικής συνύπαρξης των κόσμων της μόδας και της όπερας», καταλήγει η δημοσιογράφος.
Τι θα δει το κοινό, λοιπόν, σε αυτό το δρώμενο; Πέντε σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Βασιλική Καραγιάννη, η Ειρήνη Καραγιάννη, η Έλενα Κελεσίδη, η Τζούλια Σουγλάκου και η Βάσια Ζαχαροπούλου, θα τραγουδήσουν άριες από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου της όπερας: η σκηνή τρέλας της «Λουτσία ντι Λαμερμούρ», η έξαρση της Βιολέττας στην «Τραβιάτα» και η ματαιόδοξη Μουζέτα της «Μποέμ», είναι μερικές από αυτές.

Μέσα από την όλη διαδικασία, «μας ενδιαφέρει και το να αναδειχθεί ο πρωταρχικός ρόλος που παίζει το ένδυμα στο θέατρο. Το πόσο μπορεί να λειτουργήσει στη σημειολογία του ρόλου», τονίζει ο κ. Ντάσσιος. «Επίσης, μέσα από την ενδυματολογική διαδικασία, αντιλαμβανόμαστε πώς μεγάλοι ενδυματολόγοι που έχουν περάσει μέσα από την ιστορία της Λυρικής, αν με κάποιο τρόπο "πειραχτούν" λίγο, γίνονται δημιουργοί υψηλής ραπτικής».
Στο τέλος, ο έντονος συνδυασμός της όπερας με τη μόδα, καταλήγει σε μία πραγματική πασαρέλα, όπου θα παρουσιαστεί η τελευταία συλλογή του Έλληνα σχεδιαστή για το χειμώνα του 2013-14.
Και όλα αυτά, στην είσοδο του θεάτρου που εκτός από σκηνικό χώρο, «μπορεί να λειτουργήσει και σαν ιδέα ενός παλιού σπιτιού ή ενός ατελιέ», όπως επισημαίνει ο κ. Ντάσσιος.

«Όσον αφορά την τρέλα, η οποία λειτουργεί στην καθημερινότητα, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, από τον έρωτα μέχρι τη ματαιοδοξία και την απογοήτευση, θα την αναδείξουμε σαν ένα σημείο αναφοράς και έμπνευσης και συγχρόνως έναυσμα δημιουργίας», εξηγεί ο σχεδιαστής.
Τα παραπάνω υπογραμμίζουν και δύο από τις σοπράνο που θα συμμετάσχουν στο δρώμενο, η Βασιλική Καραγιάννη και η Βάσια Ζαχαροπούλου. «Αντιμετώπισα την έννοια της τρέλας όσο πιο λογικά θα μπορούσα, προκειμένου να τη φέρω στα μέτρα μου», λέει η δεύτερη. «Το θεώρησα πρόκληση το ότι κλήθηκα να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ πώς θα μπορούσα να πω μία άρια της οποίας η πρωταγωνίστρια βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση. Εκείνη τρελαίνεται γιατί σκοτώνουν τον αγαπημένο της.

Η τρέλα της δεν είναι κάτι μακρινό από την πραγματικότητα, που δε μπορεί να συμβεί», συνεχίζει η νεαρή σοπράνο.
«Προσπαθώ να δω την κατάσταση από τη δική μου σκοπιά. Δηλαδή, πώς θα την έβλεπα εγώ, ως Βασιλική, εάν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Από 'κει και πέρα, σαφώς θα επηρεαστώ και από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη», προσθέτει η Βασιλική Καραγιάννη, η οποία θα ερμηνεύσει τη σκηνή της τρέλας της Λουτσία, από την όπερα του Ντονιτσέτι «Λουτσία ντι Λάμερμουρ». Μία κοπέλα που αναγκάζεται να παντρευτεί κάποιον που δεν θέλει, όντας ερωτευμένη με κάποιον άλλον και τη νύχτα του γάμου της, σκοτώνει το σύζυγο.

Αυτό που μένει όμως στο τέλος από όλο το δρώμενο, είναι η τρέλα της δημιουργίας. «Συμμετέχουν εξαιρετικοί συντελεστές. Μιλάμε για εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδίστριες της όπερας. Συμμετέχουμε όλοι εθελοντικά. Το κάνουμε όλοι για το κέφι και...την τρέλα μας. Και κατ' αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι η τρέλα της δημιουργίας και της τέχνης υπερτερεί», καταλήγει ο Δημ. Ντάσσιος.

Την επιμέλεια των μουσικών μερών έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ο οποίος θα είναι στο πιάνο. Θα συμμετέχουν και ο Θοδωρής Μαυρομμάτης στο φλάουτο και η Αμαλία Γιαννοπούλου στο βιολοντσέλο.
Στο δρώμενο λαμβάνουν μέρος και 18 κοπέλες από το coprs de ballet και τη Σχολή Χορού της ΕΛΣ.
Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση από το κοινό θα είναι έμμεση. Τα δελτία εισόδου που θα δοθούν στο κοινό (έναρξη διανομής, δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης) αφορούν την αίθουσα Μ. Κάλλας του θεάτρου, όπου θα προβάλλεται το δρώμενο σε γιγαντοοθόνη. Ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων θα βρίσκεται στην είσοδο του θεάτρου, έχοντας ειδικές προσκλήσεις.
Ώρα έναρξης της performance: 8μ.μ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου