3.4.13

Γερμανίδα έσπασε το δάκτυλο της Πολυξένης !

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και σύγχρονοι Bάνδαλοι που δεν ορρωδούν παρά το ότι δεν έχουν  κανένα όφελος να καταστρέψουν ανεκτίμητα έργα τέχνης. Την περασμένη Πέμπτη στη Φλωρεντία μία Γερμανίδα τουρίστρια έσπασε το δάκτυλο του γλυπτού που αναπαριστά τη θυσία της Πολυξένης πάνω στον τάφο του Αχιλλέα.
 Το γλυπτό είναι δημιουργία του  Pio Fedi και βρίσκεται στον σκεπαστό  χώρο της Loggia στη  διάσημη πλατεία Della Signoria, που χτίστηκε  τον 14ο αιώνα με σκοπό να στεγάζει το κοινό σε δημόσιες τελετές.  Το γλυπτό, κατασκευασμένο στα μέσα του 19ου, είναι το πιο πρόσφατα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης που βρίσκονται δίπλα του, όπως το χάλκινο άγαλμα του Περσέα που κραδαίνει το κεφάλι της μέδουσας του Τσελίνι (1554).

 Μετά το συμβάν η δράστρια εξαφανίστηκε. Όμως για κακή της τύχη  έγινε αντιληπτή από τον ιδιωτικό φρουρό που περιπολούσε στην πλατεία, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία δίνοντας την λεπτομερή περιγραφή της. Η γυναίκα συνελήφθη λίγο αργότερα.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που τα δάκτυλα γίνονται στόχος βανδάλων. Συγκεκριμένα είναι η τρίτη φορά από το 2008 με «θύμα» το γλυπτό του  Τζιαμπολόνια που  αναπαριστά την  "αρπαγή των Σαββίνων" του 16ου αιώνα. 
«Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα προστασίας ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Για παράδειγμα, στην γλυπτική ενότητα της Loggia να θεσπιστεί  ελεγχόμενη πρόσβαση και όχι ελεύθερη, όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα. Ακόμα θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση να μην επιτρέπεται η πρόσβαση το βράδυ» είπε με αφορμή το συμβάν ο διευθυντής του διάσημου μουσείου  Uffizi, Αντόνιο Νατάλι, που η είσοδός του βρίσκεται δίπλα στο σημείο που βρίσκονται τα γλυπτά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου