26.4.13

Το τσακαλάκι αποδείχθηκε ...τσακάλι στην επιβίωση !!!

 “Τσακάλι” στην επιβίωση αποδείχθηκε ένα πολύ νεαρό ζώο που έπεσε θύμα τροχαίου και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Δράσης για την 'Αγρια Ζωή και του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.
Το μικρό τσακάλι είχε βρεθεί το περασμένο καλοκαίρι, πολύ σοβαρά τραυματισμένο, μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδος, μετά από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. 
Ο οδηγός ενημέρωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που παρέλαβαν το ζώο και το εγχείρησαν άμεσα οι κτηνίατροι Παναγιώτα Βελέντζα και Γιώργος Εμμανουήλ.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις, κατάφερε με εντατική φροντίδα να ανακάμψει, να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά πολλαπλά κατάγματα στα πόδια του και να είναι πλέον έτοιμο να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Το ζώο θα ζει ελεύθερο από την Κυριακή 28 Απριλίου οπότε και θα γίνει η επιχείρηση επανένταξης, κοντά στην περιοχή που αρχικά εντοπίστηκε, σε παράκτια ζώνη με μεσογειακή βλάστηση, η οποία αποτελεί βιότοπο για το είδος αφού πρώτα ραδιοσημανθεί για να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις του στο μέλλον.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την 'Αγρια Ζωή και τη Φύση “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” που συμμετείχε στη διάσωση του τσακαλιού, ο πληθυσμός του , σύμφωνα με πρόσφατη «Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το διάστημα 2008-2009, έχει μειωθεί κατά 50% στη Χαλκιδική ενώ ο συνολικός πληθυσμός σε όλη την Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 1000 ζώα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου