19.4.13

Μανωλάδα - ΌΛΟΙ γνώριζαν ,ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μιλούσε !!!

Ο νόμος της σιωπής βασίλευε στα χωράφια της φράουλας...
Η αιματηρή επίθεση των επιστατών στις καλλιέργειες φράουλας κατά των εργατών από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους έφερε και πάλι στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην περιοχή της Μανωλάδας.
Η τοπική κοινωνία της Ηλείας εμφανίζεται σοκαρισμένη από το ό ,τι αποκαλύπτεται ότι συνέβαινε στις καλλιέργειες της περιοχής. Αλλοδαποί εργάτες, όλοι με καταγωγή από το Μπαγκλαντές εργάζονταν σκληρά και διέμεναν μέσα στα θερμοκήπια, σε συνθήκες που παραπέμπουν μόνο στην πιο σκληρή εποχή της δουλοπαροικίας.

Οι εργάτες περίμεναν επί 6 μήνες να πληρωθούν για την εργασία που παρείχαν, ωστόσο η μια υπόσχεση διαδεχόταν την άλλη, μέχρι που το ποτήρι της οργής και της ανυπομονησίας ξεχείλισε. 

Σε όλο αυτό το διάστημα η μόνη ανταπόδοση από τους εργοδότες τους, όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι εργάτες, ήταν ελάχιστα τρόφιμα για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. 
Οι συνθήκες ζωής στις καλλιέργειες φράουλας απάνθρωπες, καθώς οι εργαζόμενοι όχι μόνο υποχρεώνονταν να διαμένουν μέσα στα θερμοκήπια υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς τρεχούμενο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, αλλά πλήρωναν και μηνιαίο «ενοίκιο»... 
 Σχεδόν δυο ημέρες μετά τη σοκαριστική επίθεση η ηρεμία έχει επανέλθει στην περιοχή. 
Οι εργάτες χθες πήγαν κανονικά στις δουλειές τους. Από τους επτά τραυματίες αλλοδαπούς που παραμένουν στο νοσοκομείο κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο.
Οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας μιλούν για τους εργάτες από το Μπαγκλαντές με τα καλύτερα λόγια. Κάνουν λόγο για φιλήσυχους ανθρώπους που ποτέ δεν έδωσαν δικαίωμα για το παραμικρό.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δυο δραστών της ένοπλης επίθεσης. Ήδη από την Τετάρτη συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας, ενώ το πρωί της Τετάρτης συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το βράδυ της Τετάρτης και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους για τα επεισόδια, οι οποίοι είναι φίλοι του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, προανήγγειλε εκστρατεία της αστυνομίας για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από εννέα μέρες, ενώ ανέφερε ότι εκκρεμεί δίκη για παρόμοιο περιστατικό για έναν από τους επιστάτες-«πιστολέρο».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου