2.4.13

Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας - Σύσκεψη για την πατάτα

Σήμερα 2 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Αλευρά , σύσκεψη στην αίθουσα «Παν. Φωτέας» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, με θέμα «΄Εναρξη συγκομιδής εαρινής πατάτας», προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ποιότητας του προϊόντος, καθώς και στην προώθηση  και χωρίς δυσχέρειες διακίνησή του.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της  Π.Ε Μεσσηνίας κ. Κυριακόπουλος, οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών Καλαμάτας και Μεσσήνης, κ.κ. Αντωνόπουλος και Μπλάνας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ  Μεσσηνίας κ. Κατσούλης, ο Εκπρόσωπος - Πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γυφτέας και εκπρόσωποι των εξαγωγέων - διακινητών πατάτας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι απέστειλε σχετικό υπόμνημα  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή για γνωστοποίηση της έναρξης της συγκομιδής Μεσσηνιακής πατάτας και για την  ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε όλη την Ελλάδα προς αποτροπή ελληνοποιήσεων. Για αυτό το λόγο  είναι συνεχής η παρουσία κλιμακίου ελέγχου στη Μεσσηνιακή αγορά.
  Επίσης ο κ. Αλευράς επεσήμανε προς τους παραγωγούς και τους τυποποιητές ότι δεν πρέπει να  υπάρξει καμία βιασύνη στη συγκομιδή της  πατάτας, χωρίς να έχει ωριμάσει (ψηθεί), από τη στιγμή που οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας θα εξάγουν μετά τη 15η Μαΐου.
    Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Μεσσηνίας κος Κυριακόπουλος, αφού επισήμανε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί και τυποποιητές για την διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των κονδύλων, τόνισε ότι αρμόδιοι υπάλληλοι των Διεύθυνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  θα είναι παρόντες στα πατατοχώραφα και στα τυποποιητήρια για παροχή οδηγιών και διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων.
Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης και Καλαμάτας, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ τόνισαν ότι  πρέπει να γίνουν προσπάθειες για κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι  στον καταναλωτή, προκειμένου να υπάρξει μια καλή τιμή πατάτας για τους παραγωγούς. Αναφέρθηκαν επίσης στην αναγκαιότητα της έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών από τους εμπόρους.
Οι Εκπρόσωποι των Τυποποιητών και του Επιμελητηρίου επισήμαναν και αυτοί  την ανάγκη να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για εξασφάλιση καλής ποιότητας πατατών καθώς και ότι πρέπει η συγκομιδή να γίνει ομαλά  για να μην υπάρξει πίεση στα τυποποιητήρια. Επίσης αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει  να διερευνηθεί η δυνατότητα  υποχρεωτικής πληρωμής αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ προς τους τυποποιητές για  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τόνισαν από τη μεριά τους ότι  δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την μεγάλη διαφορά τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
   Συνοψίζοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε την αναγκαιότητα συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς, τυποποιητές και εξαγωγείς  , με στόχο την επίτευξη άριστης ποιότητας στο προϊόν της πατάτας και την εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμής  για τους παραγωγούς και του ανάλογου κέρδους για τους διακινητές –τυποποιητές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου