2.4.13

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Διάλεξη για τον Φώτη Κόντογλου !

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» ξεκινά μια σειρά διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης, επικεντρωμένων στην νεοελληνική τέχνη. Η πρώτη από αυτές αφιερώνεται στον Φώτη Κόντογλου και έχει τίτλο :«Ο Φώτης Κόντογλου και η συμβολή του στην δημιουργική σχέση με την παράδοση». 
Ομιλητής είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Ζίας.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», αύριο Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 και ώρα 20.30. 


Ο Φώτης Κόντογλου γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, το 1895 και πέθανε στην Αθήνα το 1965. Υπήρξε λογοτέχνης, αρθρογράφος και ζωγράφος. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση ελληνικής και ορθόδοξης αυτογνωσίας, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Οι απόψεις του επηρέασαν βαθύτατα σημαντικούς καλλιτέχνες και, γενικότερα, ανθρώπους του πνεύματος της γενιάς του, αλλά και επενέργησαν στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί εκτενώς το σημαντικότατο εικαστικό έργο που πραγματοποίησε ο Φώτης Κόντογλου κοσμώντας το Δημαρχείο Αθηνών. Το έργο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1937-1940, με θέματα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Στη μνημειώδη αυτή εικονογράφηση με 65 φιγούρες, αλλά και άλλες συνθέσεις, «ιστορείται το ενιαίο της φυλής» από τον Θησέα έως τον Κολοκοτρώνη.
ΝΙΚΟΣ ΖΙΑΣ
Ο ομιλητής, Καθηγητής Νίκος Ζίας γεννήθηκε το 1939 στην Τρίπολη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης του ιδίου Πανεπιστημίου. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε ως Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μυστρά, Προϊστάμενος της 4ης ΕΒΑ Αιγαίου Πελάγους, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς, Διευθυντής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Διευθυντής Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-2006). Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής.
Υπήρξε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Επιστημονικής Επιτροπής Αναστήλωσης Μνημείων Πυλίας, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης.
Έγραψε τα βιβλία: «Φώτης Κόντογλου, ζωγράφος», «Η Ελλάδα του Γ. Μανουσάκη», «Οι τοιχογραφίες της Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους», «Βυζαντινός Εγγονόπουλος», καθώς και περί τις 100 μελέτες και άρθρα για τη βυζαντινή και νεοελληνική τέχνη.
Υπήρξε τεχνοκριτικός της εφημερίδας «Μεσημβρινή» και συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου