2.4.13

Διαστημικό κέντρο θέλει να κάνει τη Μεσσηνία ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Π. Παπαδόπουλος

Πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών  ερευνών στη Μεσσηνία
 Με πρωτοβουλία του Μεσσήνιου Περ. Παπαδόπουλου, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στις ΗΠΑ
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Ένα σχέδιο για τη δημιουργία πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών στην περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και για την εγκατάσταση ενός κέντρου από το οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών εκτός της ατμόσφαιρας (διαστημικός τουρισμός), εξέθεσαν χθες στο δήμαρχο Παν. Νίκα ο Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης», ο Γεώργιος Δημόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και εκπρόσωπος των Μεσσηνιακών Συλλόγων Αμερικής, ο Παναγιώτης Κιρκίλιας, μέλος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» και ο Παναγιώτης Μπαζίγος, γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας.
Το σχέδιο αποτελεί πρωτοβουλία του Μεσσήνιου επιστήμονα, δρος Περικλή Παπαδόπουλου, και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ θα έχει και την υποστήριξη της NASA, όπως ανέφεραν οι Μεσσήνιοι των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν το δήμαρχο, προσθέτοντας ότι πρόκειται περί θέματος για το οποίο είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για όσα σχεδιάζονται θα δώσει ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, κατά την επίσκεψή του εδώ το καλοκαίρι.
Από τους Μεσσήνιους των ΗΠΑ τονίστηκε, επίσης, πως η περιοχή μας επελέγη κατόπιν μελέτης – πέραν της επιθυμίας του κ. Παπαδόπουλου να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του –, καθώς βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του ονομαζόμενου «διαστημικού τουρισμού».
Ο δήμαρχος εξέφρασε τη συμφωνία του Δήμου με το σχεδιασμό, όπως αυτός του γνωστοποιήθηκε, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου θα κινητοποιηθούν για την υποστήριξη του σχεδίου και ζήτησε εξεικιδευμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Στη συνέχεια, η ελληνοαμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά και το δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο. Ο τελευταίος υπογράμμισε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε συνεργασία και πρωτοβουλία προάγει τη δημιουργία ερευνητικού – διαστημικού κέντρου στη Μεσσηνία, καθώς και σε υποδομές διαστημικού τουρισμού.
Ο δε Δήμος Μεσσήνης διαθέτει τρεις σημαντικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανωτέρω δράσεις με τις ενδεικνυόμενες επενδυτικές παρεμβάσεις: το αεροδρόμιο της Τριόδου, παραλιακό κτήμα 220 περίπου στρεμμάτων και το ημιτελές  Φιλοσοφικό Κέντρο (3.000 περίπου τετραγωνικά μέτρα).
Μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή της πρότασης και την ύπαρξη κατάλληλων κτηριακών υποδομών στο Δήμο Μεσσήνης ενώ παράλληλα ενημέρωσε το δήμαρχο ότι ο ίδιος προσωπικά, υλοποιώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου του, διέθεσε χρηματικό ποσό σε άπορες οικογένειες στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη.ΘΑΡΡΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου