1.3.13

ΤΕΛΙΚΑ «Πού πήγαν τα εκατομμύρια » του Παπαγεωργόπουλου;

Πού πήγαν τα εκατομμύρια του σκανδάλου υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης που στάθηκαν η αιτία να καταδικαστεί ισόβια ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι κκ. Σαξώνης καιΛεμούσιας;
 Οι δίκες για την υπεξαίρεση και το ξέπλυμα χρήματος τώρα αρχίζουν.
Το επόμενο διάστημα ο πρώην δήμαρχος πρόκειται να δικαστεί για το οικονομικό σκάνδαλο της πάγιας προκαταβολής, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί εις βάρος του χωριστή δικαστική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.
Σύμφωνα με την προχθεσινή δικαστική απόφαση που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, το ποσό της υπεξαίρεσης στο δημοτικό ταμείο της Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ. Ποσό 1,7 εκατ. ευρώ κράτησε ο πρώην ταμίας του Δήμου Παναγιώτης Σαξώνης ενώ τα υπόλοιπα ποσά αγνοούνται. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι τα εν λόγω κλεμμένα εκατομμύρια «αποκρύφτηκαν σε άγνωστες οικονομικές περιοχές».
Τά'παιξαν και στο Χρηματιστήριο
Μέρος των χρημάτων αυτών διαπιστώθηκε ότι κατέληξε στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό Λεμούσια-Παπαγεωργόπουλου στην Τράπεζα Κύπρου ενώ μεγάλα ποσά, περίπου 400.000 ευρώ παίχτηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πέρα από αυτά τα ποσά, τα υπόλοιπα αγνοούνται.
Σύμφωνα με τα Νέα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο ποσών που πρέπει να επιστραφούν από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και άλλους κρατουμένους. Τα ποσά αυτά φτάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ και αφορούν την οικονομική διερεύνηση μέχρι το οικονομικό έτος 2001.
Σε δίκη και οι ορκωτοί ελεγκτές
Το επόμενο διάστημα η νομική υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα καταθέσει σειρά αγωγών στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημιώσεις από τους εμπλεκομένους, ενώ αγωγές εκκρεμούν εις βάρος της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι βεβαίωναν επί χρόνια ότι τίποτα μεμπτό δεν συνέβαινε στη διαχείριση του ταμείου.
Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να οριστεί η δίκη για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Στο εδώλιο θα καθήσουν πάλι οι Παπαγεωργόπουλος- Λεμούσιας καθώς και 15 άλλοι κατηγορούμενοι για τις δαπάνες της περιόδου 1999-2007 που χρεώθηκαν στο ταμείο εκτάκτων εξόδων της παγίας του δήμου, χωρίς να εκδοθούν δικαιολογητικά.
Δίκη για ξέπλυμα χρήματος για τον πρώην δήμαρχο
Παράλληλα στην Εισαγγελία Εφετών εκκρεμεί η παραπομπή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για ξέπλυμα χρήματος. Στους λογαριασμούς του εντοπίστηκε ποσό 1 εκατ. ευρώ που θεωρείται από τις Αρχές αδικαιολόγητο. Για το ίδιο αδίκημα έχει ήδη παραπεμφθεί ο Μιχάλης Λεμούσιας (ποσό 600.000 ευρώ), ενώ η δικογραφία του ξεπλύματος που αφορά τον πρώην ταμία παναγιώτη Σαξώνη (ποσό 3,5 εκατ. ευρώ) συνεκδικάαστηκε με την υπόθεση της υπεξαίρεσης και κρίθηκε ένοχος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου