31.3.13

Ενδιαφέρον...δυο ταχυτήτων για Ελιές και Λάδι ΠΟΠ Καλαμάτας.

Γράφει ο Κάλχας

Συμφέροντα και ....μικροπολιτική στις πλάτες των παραγωγών!

Είναι φανερό πως για το καλό των παραγωγών της Μεσσηνίας καθώς και των προϊόντων Ελιάς και Λάδι, ενδιαφέρονται οι ...πάντες!
Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμαρχοι, συναιτερισμοί και κάθε λογής πολιτικοί και " πολιτικοί"....
Είναι όμως περίεργο πως και γιατί το...ενδιαφέρον περιορίζεται στην αντιμετώπιση της... καταστροφικής επέκτασης του ...ΠΟΠ για τις...ελιές, που πράγματι είναι κακό για το προϊόν και όχι για την επέκταση του ΠΟΠ για το λάδι, το οποίο ζητούν οι Μεσσήνιοι χρόνια τώρα;
Για να μη μπερδεύονται οι αναγνώστες για τα δυο αυτα ξεχωριστά θέματα, τα οποία φαίνονται σαν....ενα, θα εξηγήσουμε αυτο το σύνθετο πρόβλημα όσο πιο απλά μπορούμε.
        1ον. Το ΛΑΔΙ.
Το πάγιο αίτημα είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό. Μέχρι τώρα "δικαίωμα" για την ένδειξη ΠΟΠ - Καλαμάτας, έχουν μονο οι ποσότητες ελαιολάδου που παράγονται στην επαρχία Καλαμάτας και όχι στην υπόλοιπη Μεσσηνία, παρότι πρόκειται για την ίδια ποιότητα, ίσως και καλύτερη, της ίδιας ποικιλίας και με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Οι Μεσσήνιοι ζητούν δικαίως, την επέκταση του ΠΟΠ στο λάδι, ώστε να τυποποιούνται ποσότητες περίπου 35000 τόνων και όχι μονο περίπου 8000 τόνων. Στην πραγματικότητα η παραγωγή ελαιολάδου στην επαρχία Καλαμάτας, είναι περίπου 4500 τόνοι.
Με την επέκταση θα είναι οφελημένοι οι παραγωγοί καθώς και οι τυποποιητές του Νομού.
Μέχρι τώρα ηταν οφελημένοι μονο η Ενωση και ΕΝΑΣ (ουσιαστικα) τυποποιητής. Η ΕΑΣ με τα προβλήματά της έχει αδρανίσει και έχει μείνει ο δρόμος της εκμετάλλευσης του ΠΟΠ στον ...ιδιώτη!
Το υπουργείο έχει προώθηση το αίτημα στην Ε. Ε, αλλά δέχθηκε ...ενστάσεις απο τρεις ξένες εταιρείες οι οποίες κατα ...σύμπτωση είναι πελάτες του Καλαματιανού επιχειρηματία!
Η ...αντίδραση των φορέων και ιδιαίτερα της Περιφέρειας, είναι ανύπαρκτη εώς ...περίεργη!

      2 ον. Οι ΕΛΙΕΣ

Για τις Ελιές και την επέκταση του ΠΟΠ, το θέμα έχει ως εξής.
Η παραγωγή χοντρολιάς  στη Μεσσηνία είναι μικρότερη της ζήτησης.
Αίτημα δίκαιο, ήταν να επεκταθεί η ονομασία του προϊόντος (ΠΟΠ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ) και στους όμορους Νομούς η περιοχές που παράγουν ελιές με τα ίδια χαρακτηριστικά ( ποιότητα, γεύση κ.λ.π) . Δηλαδή στη νότια Κινουρία, την Λακωνία και Ηλεία.
Ομως οι...πονηροί έμποροι της χώρας "επέκτειναν" το αίτημα και ζητούν να ονομάζονται Ελιές ΚΑΛΑΜΩΝ, όλες όσες παράγονται, αυτής της ποικιλίας, σε όλη την Ελλάδα. Στο Αγρίνιο, στη Θήβα κ.λ.π
Αυτο βέβαια είναι απαράδεκτο. Ετσι αντέδρασαν οι ....πάντες!

   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Βλέπουμε λοιπον δυο εκ διαμέτρου αντίθετα αιτήματα, για τις Ελιές και για το Λάδι, υπέρ της Μεσσηνιακής Παραγωγής, τα οποία όμως δεν έχουν την ίδια θερμή υποστήριξη απο τους φορείς.
Η εξήγηση, είναι απλή, αφου δεν παίρνουν θέση οι ...προστάτες των συμφερόντων των Μεσσήνιων παραγωγών.
Πως για το Λάδι δεν θέλουν "κάποιοι" να θίξουν τα συμφέροντα του Καλαματιανού εξαγωγέα, ενω για τις ελιές (που είναι ...πιασάρικο πολιτικά το θέμα) θα παριστάνουν όλοι τους...σωτήρες!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου