21.3.13

Δυσκολία για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο !

Απαιτείται το ΟΚ της ΕΚΤ για είδη πρώτης ανάγκης...
Η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών για περισσότερες των δύο ημερών έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνον στους καταναλωτές αλλά και...
στο ίδιο το κράτος. 
Φυσικά πιθανό άνοιγμα τους ενέχει πολλαπλούς κινδύνους με τον μεγαλύτερο την άμεση κατάρρευση τους γι αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν υπό καθεστώς τραπεζικής αργίας. Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι, πέραν της κατάρρευσης, που αφορούν στη λειτουργία του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποσύρει χρήματα σε περίοδο τραπεζικής αργίας, πρέπει οι ανάγκες της να έχουν σχέση με αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή αγορά ζωτικής σημασίας υπηρεσιών. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αγορά καυσίμων για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλων οργανισμών κοινής ωφελείας, η αγορά φαρμάκων τροφίμων κλπ.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση χρειασθεί ρευστότητα για τις ανάγκες αυτές τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια να της δώσει την άδεια. Επειδή όμως η Κεντρική είναι υπόλογος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να απευθυνθεί σ΄αυτήν για την εξασφάλιση συγκατάθεσης. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το ΟΚ της ΕΚΤ.

Πέραν των πιο πάνω η κυβέρνηση έχει αύριο κιόλας να καταβάλει τους μισθούς στο ωρομίσθιο προσωπικό του δημοσίου το οποίο πληρώνεται είτε εβδομαδιαίως είτε ανά δεκαπενθήμερο. Όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως θα υπάρξει δυσκολία για τις πληρωμές αυτές δεδομένου ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και μεθαύριο Παρασκευή.

Αν δε η τραπεζική αργία παραταθεί, όπως όλα δείχνουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, τότε ίσως υπάρξει δυσκολία και για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα, μια και οι επιταγές ετοιμάζονται μερικές μέρες πριν το τέλος του μήνα. Πρόβλημα φυσικά δεν είναι μόνον η τραπεζική αργία αλλά γενικότερα η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Οι διαβεβαιώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ότι χρήματα υπάρχουν για κάλυψη των αναγκών του κράτους μέχρι και το τέλος Απριλίου, φαίνεται πως δεν αφορούσαν τις καθημερινές ανάγκες αλλά τις αναχρηματοδοτήσεις, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει..
sigmalive.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου