22.3.13

Κούρεμα 50% σε 10.000 χιλιάδες καταθέτες της Λαϊκής !

Κούρεμα 50% σε πέραν των δέκα χιλιάδων – κυρίως Κυπρίων – καταθετών καλείται να εγκρίνει σήμερα η βουλή, για να εξασφαλίσει €2,3 δισ. από τα €5,8 δισ. που ζητά το Eurogroup από ίδιους πόρους, μεταδίδει το stockwatch.

Όπως σημειώνεται, με βάση 61-σέλιδο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη βουλή αι με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, «θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της, με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι καταθέσεις 361 χιλ. εκ των 371 χιλ. καταθετών της Λαϊκής. Οι καταθέτες αυτοί καλύπτονται από το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων μέχρι €100 χιλ. Οι καταθέσεις των υπολοίπων θα μπουν σε σχέδιο εξυγίανσης μαζί με «κακά» στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας.

«Θα χάσουν κοντά στο 50% των καταθέσεων και θα πάρουν τα χρήματά τους σε βάθος χρόνου», ανέφερε στη StockWatch άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις. Η επίδραση θα είναι μικρότερη εκεί που μπορεί να γίνει συμψηφισμός δανείου με κατάθεση. Θα γίνουν επίσης προσπάθειες να καλυφθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ποσά που υπερβαίνουν αυτά του κουρέματος.

Η λύση του μεγάλου κουρέματος μεγαλοκαταθετών της Λαϊκής τέθηκε στο τραπέζι λόγω της άρνησης των κομμάτων να ψηφίσουν κούρεμα 6,75% για μικροκαταθέτες και 9,9% για μεγαλοκαταθέτες. Πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει μικρό αριθμό ρώσων καταθετών γιατί οι περισσότεροι έφυγαν ήδη τις καταθέσεις τους.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Λαϊκή είχε στην Κύπρο €9 δισ. σε καταθέσεις και €11 δισ. σε δάνεια. Η τράπεζα υπολογίζεται ότι έχει συνολικά πέραν των €9 δισ. έκτακτη ρευστότητα από τη ΕΚΤ. Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας αποτελεί μέρος της αρχικής πρότασης που κατατέθηκε στο Eurogroup από το ΔΝΤ αλλά απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση. Το ΔΝΤ είχε ζητήσει να μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης και η Τράπεζα Κύπρου, και το Eurogroup, που είχε χθες τηλεδιάσκεψη χωρίς το Μιχάλη Σαρρή, φαίνεται να επιμένει σε αυτή τη λύση.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Κύπρου για τη Λαϊκή Τράπεζα απορρίφθηκε από την τρόικα.Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου