17.2.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Νησιώτικο vs Καλαματιανό καρναβάλι;


Αγαπητοί συμπατριώτες
με αφορμή το "θόρυβο" που έχει δημιουργήσει
η ανακοίνωση και προετοιμασία για την διοργάνωση Καρναβαλιού στην Καλαμάτα,
καταθέτουμε τις σκέψεις μας, μια και θεωρούμε πως απαιτούνται λεπτοί και σοβαροί χειρισμοί από τους υπευθύνους της τοπικής ζωής,
για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις.
Την «δυσαρέσκεια» που έχει προκαλέσει στη κοινωνία της Μεσσήνης η προσπάθεια για δημιουργία  Καλαματιανού καρναβαλιού από εκπρόσωπους φορέα του Δήμου Καλαμάτας, θα έπρεπε να την αναμένουν οι εκπρόσωποι της διοικητικής πρωτεύουσας του Νομού μας. Πολύ περισσότερο που η «αντιπαλότητα» ανάμεσα στις δυο πόλεις έρχεται από πολύ μακριά, δικαίως ή αδίκως.
Μόνο όσοι δεν έχουν σχέση ζωής με την περιοχή, δεν μπορούν να κατανοήσουν το αναπόφευκτο αυτής της εξέλιξης.
Υπάρχει και το ακόμα χειρότερο να μην τους ενδιαφέρει η αναβίωση αυτής της αντιπαλότητας με σημερινούς όρους.
Αγνοούν πως πολλές φορές τέτοιες συγκρούσεις ανάμεσα σε τοπικές κοινωνίες, αποκτούν τέτοιο μέγεθος που πλέον καμιά ηγεσία δεν μπορεί να τις διαχειριστεί και να τις εκλογικεύσει.
Η ευθύνη λοιπόν να βρεθούν τρόποι να αποτραπεί η διαφαινόμενη αρνητική εξέλιξη είναι κατά κύριο λόγο υποχρέωση της Καλαματιανής σκεπτόμενης κοινωνίας  και της Δημοτικής Αρχής τους.
Από την άλλη πλευρά, απευθυνόμενοι στους συμπατριώτες μας, τους Νησιώτες, θα θέλαμε  να πούμε πως δεν πρέπει να τους απασχολεί αρνητικά ή και να φοβούνται υπόσκαψη του Νησιώτικου Καρναβαλιού από οποιοδήποτε γειτονικό καρναβάλι.
Κοινωνικοί θεσμοί με ιστορική αναφορά και μακρόχρονη διαδρομή, όπως το 150χρονο Νησιώτικο Καρναβάλι, έχουν ένα και μόνο εχθρό: την αποξένωση και την απαξίωση από την ίδια την τοπική κοινωνία και μόνο.
Το 150χρονο Νησιώτικο Καρναβάλι έχει ριζώσει στην τοπική κοινωνία, μεταλαμπαδεύεται στη νεολαία και το μαθητικό πληθυσμό, έχει αγκαλιαστεί από όλες τις συλλογικότητες της πόλης, έχει γίνει υπόθεση της κάθε γειτονιάς και όλων των Νησιωτών. Έχει τις δικές του μοναδικές ιδιαιτερότητες, την ενσωμάτωση του ιστορικού μύθου της «γρια Συκούς» και της «κρεμάλας» στα αποκριάτικα έθιμα, τους ντομινοφόρους, την μαντολινάτα, τους φουστανελάδες και τις «αμαλίες», τις φωτιές, την παρέλαση των αρμάτων την καθαρή Δευτέρα και τον σκωπτικό – σατυρικό λόγο του Καρνάβαλου. Γι’ αυτό ζει τόσα χρόνια, γι’ αυτό δεν μπορεί να βρει μιμητές και απομιμήσεις. Είναι μοναδικό. Γι’ αυτό δεν απειλείται από άλλες προσπάθειες δημιουργίας καρναβαλικής παράδοσης, που έχουν έντονο το επιχειρηματικό κίνητρο. Δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και απέτυχαν.
Αυτή η μοναδικότητα είναι η προίκα των παλιότερων γενιών στις νεότερες και η υποχρέωσή τους πλέον να την διατηρήσουν και να την εμπλουτίσουν με τα απαραίτητα στοιχεία της επικαιρότητας, όπως εξάλλου γινόταν εδώ και ενάμιση αιώνα.
Είναι άλλης τάξης ζήτημα η ευθύνη των υπευθύνων της Καλαμάτας να σεβαστούν την ιστορία και να αναλογιστούν τις ευθύνες αναβίωσης παλαιών «αντιπαλοτήτων» ανάμεσα στην πρωτεύουσα του Νομού και την πρωτεύουσα του  μεγαλύτερου σε έκταση Καλλικρατικού δήμου της Μεσσηνίας. Πολύ περισσότερο που σήμερα υπάρχει ανάγκη για ενότητα όλων των Μεσσηνίων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η Χώρα μας.

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου