9.2.13

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας EVIMA

 ΣΕ ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας EVIMA προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. 
Η εταιρία, πρώην πρώτη ασφαλιστική, δραστηριοποιούνταν κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων και, όπως διαπιστώθηκε από την εποπτική αρχή, δεν ήταν σε θέση να διατηρεί επαρκή εποπτικά κεφάλαια, δεν είχε σχηματίσει επαρκή τεχνικά αποθέματα και παρουσίαζε έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.

Τα ασφαλισμένα στην EVIMA οχήματα –υπολογίζονται σε 270 χιλιάδες περίπου– οφείλουν να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρία μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ανάκληση της άδειας ενώ μετά από το διάστημα αυτό θεωρούνται αυτοδικαίως λυμένες και όλες οι άλλες ασφαλιστικές συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει το επικουρικό κεφάλαιο κατά περίπου 30 εκ. ευρώ.

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ διαπίστωσε έλλειμμα στο περιθώριο φερεγγυότητας ύψους 34,08 εκ. ευρώ, τη μη ύπαρξη επαρκών τεχνικών αποθεμάτων κατά το ποσό των 10,62 εκ. ευρώ και έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση ύψους 11,09 εκ. ευρώ. Η ΤτΕ κάλεσε την εταιρία να καλύψει άμεσα με μετρητά ποσό ύψους 5,64 εκ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας και να θέσει την εταιρία σε ασφαλιστική εκκαθάριση. Επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης ορίστηκε ο δικηγόρος Ιωάννης Γερμανός, ο οποίος με τη σειρά του θα καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο αίτημα περί διορισμού εκκαθαριστή.

Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρίας αναστέλλεται η υποχρέωσή της για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών. Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου ισχύουν για 30 ημέρες από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας. Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχημα εντός του διαστήματος των 30 ημερών, ο παθών θα αποζημιωθεί από το επικουρικό κεφάλαιο. Το μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ανάκλησης έως τη λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου, δηλαδή τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα, θα επιστραφεί στους ασφαλισμένους από τον εκκαθαριστή ενώ οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το επικουρικό κεφάλαιο.
Όσοι έχουν απαιτήσεις από τους  λοιπούς κλάδους ζημιών, όπως και από τα καταβληθέντα και μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα, θα ικανοποιηθούν κατόπιν αναγγελίας της απαίτησής τους στον εκκαθαριστή.
Οι ασφαλισμένοι στην εταιρία δύνανται να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της (http://www.evima.gr), καθώς και από υπαλλήλους της εκκαθάρισης, καθημερινά, από ώρα 10.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα της εταιρίας και από τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης στο τηλέφωνο 6949 962802.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου