2.2.13

EUSCO -Καινούργιο νόμισμα από τους Βάσκους

Και το όνομα αυτού, eusco. Πρόκειται για το νέο νόμισμα που κυκλοφορεί από χθες στην Ευρώπη, το νόμισμα των Βάσκων, το οποίο θα συμπληρώνει το ευρώ, με στόχο να τονώσει την τελματωμένη οικονομία στη Χώρα των Βάσκων.
Το eusco θα υπολογίζεται ανάλογα με την αξία του ευρώ και οι πολίτες θα μπορούν να το βρίσκουν στα 40 ανταλλακτήρια που έχουν ανοίξει στη χώρα. Χαρτονομίσματα των 1, 2, 5, 10 και 20 euscos κυκλοφόρησαν ήδη χθες.
Αυτό που αναμένεται να αλλάξει στη ζωή των Βάσκων είναι ότι με euscο οι Βάσκοι θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν χωρίς να χρησιμοποιούν ευρώ.
Ενίσχυση
Ετσι εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν την τοπική αγορά, αφού μόνο στη Χώρα των Βάσκων θα ισχύει. Το εγχείρημα δεν αποτελεί πρωτοπορία. Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία χρησιμοποιούν 25 τοπικά νομίσματα. Στη Γερμανία κυκλοφορούν 60 τοπικά νομίσματα, στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Μπρίστολ υπάρχει το Bristol pound. Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει και στην Ελλάδα με το ΤΑΜ στον Βόλο. Πρωτοπόρος σε τοπικό νόμισμα είναι η Ελβετία, η οποία διαθέτει το WIR, από το 1036.
Δεν έγινε πάντως γνωστό αν ο Βάσκος πρωθυπουργός Ινιγκο Ουρκούλου έδωσε στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ένα eusco κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, στην οποία, μεταξύ άλλων, μίλησαν και για την ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων σχετικά με το status της Χώρας των Βάσκων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου