8.2.13

Έκρηξη στο λαθρεμπόριο τσιγάρων -«Βουτιά» στα έσοδα

 ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ .....ΤΟΣΟ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ !!! ...ΑΛΛΑ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ
Πρωτοφανείς διαστάσεις τείνει να πάρει το λαθρεμπόριο τσιγάρων και σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση της κατανάλωσης, έχουν προκαλέσει κραχ στα έσοδα που υπολόγιζε να πάρει το υπουργείου Οικονομικών από την αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο δείχνουν πτώση του ΕΦΚ στα καπνικά κατά 40,8% σε σχέση με το περσινό Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου 285 εκατ. ευρώ αντί των 484 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί πέρσι!!!
Έντονα θορυβημένο από την εικόνα αυτή, που επιβεβαιώνει τους φόβους για έξαρση του λαθρεμπορίου, το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί το ΣΔΟΕ, ζητώντας παράλληλα συνδρομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου πέρα από τη θετική αξιολόγηση των ελεγκτικών αποτελεσμάτων των ελληνικών Αρχών (είμαστε οι πρώτοι σε κατασχέσεις στην Ευρώπη), ζητήθηκε και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε τεχνικά μέσα.
Τη Πέμπτη καταγράφηκε, επίσης, μια ακόμα υπόθεση κατάσχεσης μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 3 Ιταλοί, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά 2.000.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων!!
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΣΔΟΕ, τα φορτία των λαθραίων- κυρίως «μαϊμού»- τσιγάρων ξεκινάνε κυρίως από τα Αραβικά Εμιράτα και τη Κίνα, ενώ πρόσφατα έφτασαν πληροφορίες για φορτία από το Κουμάνοβο των Σκοπίων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, το 10% των λαθραίων τσιγάρων προορίζεται για την εσωτερική αγορά, ενώ το 90% κατευθύνεται στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης όπου οι φόροι είναι πολύ υψηλοί άρα και τα περιθώρια κέρδους των λαθρεμπόρων πολύ μεγαλύτερα.
Ειδικά όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που αναφέρει ότι πέρα από τα λαθραία τσιγάρα, οι καταναλωτές στρέφονται και στην αγορά ακατέργαστου καπνού κατευθείαν από το χωράφι, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ το κιλό, όταν η λιανική τιμή διαμορφώνεται στα 4,40 ευρώ για τα 20 γραμμάρια!!!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου