8.2.13

Ποιοι θα «κοπούν» με τον ανασχηματισμό !!!

Με τον ανασχηματισμό στο «πίσω μέρος του μυαλού του» προσήλθε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Α. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί αναγκαίες πλέον τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο προσώπων έχουν τεθεί από τον πρωθυπουργό σε κατ' ιδίαν επαφές του με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και χθες δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τους χειρισμούς θεμάτων από ορισμένα μέλη της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον πλήρη και καθαρή εικόνα για τους υπουργούς που έχουν μείνει πίσω σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι σε μια τρικομματική κυβέρνηση μια τέτοια απόφαση, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετος ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αλλά θα προτιμούσε -σύμφωνα με πληροφορίες- οι όποιες αποφάσεις να ανακοινωθούν μετά το συνέδριο του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές, αλλά είναι βέβαιον ότι θα συναινέσει εφόσον συμφωνήσουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Οι προθέσεις
Οι πιο... αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι νέοι υπουργοί και σημειώνουν ότι έχουν «κλειδώσει» πλέον τα πρόσωπα τα οποία θα αποχωρήσουν. Παραπέμπουν δε σε πρόσφατα γεγονότα που δείχνουν τις προθέσεις του κ. Σαμαρά.
Συγκεκριμένα:
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Πολλοί υπουργοί που εμπλέκονται με θέματα αποκρατικοποιήσεων διαμαρτυρήθηκαν επειδή ακριβώς δεν έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα σχέδια προκειμένου να προτείνουν σε ξένους επενδυτές τη μίσθωση ή αγορά ακινήτων. Ο κ. Λιβιεράτος, που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, δεν φαίνεται ότι θα είναι και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που «χρεώνουν» στον Θ. Τσαυτάρη τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αγρότες, εκτιμούν ότι θα έπρεπε πολλά να είχαν προληφθεί και «χρεώνουν» στον υπουργό τις καθησυχαστικές δηλώσεις που έκανε προ καιρού ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το κλίμα αυτό, ωστόσο, δεν έχει «περάσει» ακόμη στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιλογή του οποίου είναι ο κ. Τσαυτάρης.
Στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος «χρεώνεται» τη σημαντική καθυστέρηση στην προώθηση του σχεδιασμού για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων που προβλέπονται από το μνημόνιο. Το σχέδιο ήταν έτοιμο από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Α. Μανιτάκης δεν πιστεύει την πολιτική που καλείται να υπηρετήσει και τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πλέον καθημερινά. Πιο πρόσφατο, η σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη θέμα υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και για τη συγχώνευση - κατάργηση δημόσιων φορέων.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας, εάν οι εξελίξεις επιταχυνθούν σημαντικά, τότε είναι πιθανόν να παραμείνει ο Κ. Μουσουρούλης, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί την ένταση (που δεν έχει ακόμη κοπάσει) στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ναυτικούς. Εάν όχι, τότε θεωρείται πιθανόν να υπάρξει και εκεί αλλαγή φρουράς...
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει το θέμα με τον Φ. Κουβέλη και εάν εξασφαλίσει τη συναίνεσή του, τότε θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Α. Ρουπακιώτη, με τον οποίο η σύγκρουση κορυφώθηκε όταν αρνήθηκε αρχικά να υπογράψει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να το πράξει λίγο αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη.
Γιάννης Σαραντάκος-e-go.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου