28.2.13

«ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ»ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΒΕΝΙΕΡΗ-ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Η Ρένα με την Φίλη της Γιώτα Βέη που α καπέλα μάγεψε το βράδυ της παρουσίασης του βιβλίου,και ο  σύντροφος της ζωής της Μανώλης Μαυρομμάτης.

Γράφει: Ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Γνωρίζω πολλά χρόνια την συγγραφέα. Ένα  άνθρωπο απλό, καλοσυνάτο, ήρεμο με καλό λόγο για όλους, και με διαχρονική την αγάπη και την νοσταλγία για την τέχνη που υπηρέτησε με πίστη και κυρίως αξιοπρέπεια. Η κ. Ρένα Βενιέρη μέσα από 18 πράξεις θεατρικής ζωής δεν περιγράφει μόνο τον προσωπικό οδοιπορικό της στη ζωή ,αλλά κάνει πραγματική κατάθεση ψυχής και ευγνωμοσύνης για τα ιερά τέρατα της τέχνης που συνάντησε και συνεργάστηκε μαζί τους.
Προ ολίγων ημερών είχα ταξίδι αστραπή στο Βόλο για να αποχαιρετήσω τον αείμνηστο Απόστολο Τσουκαλά συνάδελφο Αθλητικό συντάκτη. Την ιδία ημέρα που η αγαπημένη Ρένα παρουσίαζε το βιβλίο της στο  «Ίδρυμα Θεοχαράκη» το απόγευμα. Έκανα ταξίδι αστραπή και βρέθηκα σε μια βραδιά που τα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου που τίμησαν την Ρένα συν αυτά που περιγράφει στο βιβλίο της χωρίς υπερβολή είναι ο σύχρονος πνευματικός πλούτος της χώρας μας.
Η Ρένα Βενιέρη-Μαυρομμάτη γράφει ολιγόλογα και σεμνά όπως όλη η μέχρι τώρα ζωή της στο σημείωμα συγγραφέα «Η ζωή του Ηθοποιού δεν είναι μία. Αυτό είναι το θείο δώρο που λάβαμε. Κάθε αναγέννηση μας οφείλεται, στους συγγραφείς, ζωντανούς η πεθαμένους ,στους σκηνοθέτες, στους σκηνογράφους, στους μουσικούς, στους τεχνικούς μα κυρίως στους ηθοποιούς. Το ότι έζησα τόσες ζωές ήταν που με έκανε να θέλω να τους πω ευχαριστώ με λίγες απλές λέξεις, μα με τη ζέστη της καρδιάς μου και το αφιέρωμα του νου μου, στην ύπαρξη τους. Διαβάστε λοιπόν ,αυτές τις απλές λέξεις παρακαλώ…»
Η Ρένα Βενιέρη –Μαυρομμάτη ως επαγγελματίας ηθοποιός πρωτόπαιξε τις «Εκκλησιάζουσες» με τον θίασο της Άννας Συνοδινού, στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με τους θιάσους των Γιάννη Γκιωνάκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Μίμη Φωτόπουλου, Λάμπρου Κωνσταντάρα και Μάνου Κατράκη.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Το ευρύ κοινό γνώρισε, απόλαυσε και εκτιμά διαχρονικά τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μανώλη Μαυρομμάτη μέσα από την πλούσια και λαμπρή καριέρα του. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν και μια άλλη εξ ίσου πολύ ταλαντούχα πτυχή του δικού μας «Μανόλο»,αυτή του σκηνοθέτη. Με την Ρένα ο Μανώλης δημιούργησε την «Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή»και ανέβασαν έργα όπως «Δόξα και θάνατος του Χουακίμ Μουριέττα» του Παμπλο Νερούντα, το «Αχ αυτές οι Γυναίκες» του Σ. Μωμ, ,το «Ελεύθερη» του Τ. Ουίλιαμς. Έλαβε μέρος σε πολλά θεατρικά έργα του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης, όπως και στην μακροβιότερη εκπομπή λόγου και τέχνης «Βυζαντινός Πολιτισμός»σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρομμάτη. Ως σεναριογράφος η Ρενα Βενιέρη Μαυρομμάτη έγραψε ταινίες μικρού μήκους το «Μαύρο χρονικό» και το «Εν καιρώ Ειρήνης» που παίχτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως και τα ντονιμαντέρ «Η Κρήτη του Καζαντάκη»και «Λαϊκή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονη Ελλάδα» σε σκηνοθεσία επίσης του Μανώλη Μαυρομμάτη.
Η αγαπημένη Ρένα με την τόσο πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία αφιερώθηκε και καμάρωνε τον άντρα σήμερα μονάκριβο γιό της Μιχάλη Μαυρομμάτη. Είναι αναγκαίο Ρένα μου μετά τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο βιβλίο ,και άλλες πολλές θεατρικές πράξεις ζωής. Γιατί είμαι σίγουρος πως υπάρχουν μέσα σου άλλες τόσες. Να έχεις υγεία και φυλαχτό τον πλούτο που έχεις μέσα σου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου