9.2.13

Το ερωτικό παράδοξο της νοσοκόμας !

Πόση βαρύτητα δίνουν οι νοσοκόμες στο ζήτημα της σεξουαλικότητας; Πώς καταφέρνουν καθημερινά να μην συγχέουν την απαιτούμενη φροντίδα με την (ηθελημένη ή αθέλητη) ερωτικοποίηση του ασθενούς; 
Σε αυτά τα ερωτήματα αποπειράται να απαντήσει πανεπιστημιακή έρευνα – πού αλλού! Στη Γαλλία – στην οποία έλαβαν μέρος 64 νοσοκόμες.
Πρόκειται για ένα επάγγελμα που από μόνο του φέρει μία έντονη αμφισημία, καθώς από τη μία προσδιορίζεται από το στοιχείο μιας σχεδόν θρησκευτικής αφοσίωσης (όπως φανερώνει το παρελθόν του επαγγέλματος), ενώ από την άλλη χρωματίζεται από έναν εξίσου ισχυρό ερωτισμό, αποτέλεσμα της πορνό εικονογραφίας που τη συνοδεύει στο πλαίσιο της βιομηχανίας της ποπ κουλτούρας.
Από την έρευνα προέκυψε πως ακόμη και οι ίδιες οι ερωτηθείσες νοσοκόμες είχαν πέσει «θύματα» της στερεότυπης αντίληψης που θέλει τις νοσοκόμες καυτές και ερωτικές, ωθώντας πολλούς ασθενείς να τις «φλερτάρουν» εν ώρα εργασίας ή ακόμη και να επιδίδονται σε ακραίες εκδηλώσεις επιδειξιομανίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου και εστιάστηκε στα συμπεριφορικά μοντέλα κυρίως καρκινοπαθών οι οποίοι αποδείχθηκαν και οι πιο «τολμηροί»: οι ειδικοί κάνουν λόγο για ψυχολογικό αμυντικό μηχανισμό συγκάλυψης του τρομερού στρες και της αγωνίας που πυροδοτεί η ασθένεια και ταυτόχρονα τόνωσης του πληγέντος ναρκισισμού τους.
Επίσης, σημαντικό κομμάτι της έρευνας προσανατολίστηκε στη στάση κατανόησης που είναι υποχρεωμένες να επιδεικνύουν οι νοσοκόμες, αποφορτίζοντας τις σεξουαλικά φορτισμένες στιγμές ή προσεγγίσεις εκ μέρους των ασθενών με χιούμορ.
Συμπέρασμα: οι νοσοκόμες πρέπει να τα υπομένουν όλα με… τακτ!
 iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου