22.2.13

ΣΕ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

Γράφει: Ο Αντώνης. Α. Αντωνόπουλος
Α΄ Αντιπρόεδρος Π. Σ. Α. Τ

Τουλάχιστον για δύο δεκαετίες η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η μεγάλη κατηγορία έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη αρνητικά  σε ότι έχει να κάνει με το δομικό και λειτουργικό κακετκιπό της. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια της γενικότερης κρίσης που μαστίζει  τη χώρα μας αναδεικνύονται με τον χειρότερο τρόπο όλες αυτές οι διαχρονικές παθογένειες που κατατάσσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε φτωχό συγγενή του Ευρωπαϊκού, και τονίζουν την φθίνουσα πορεία του. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές σαφώς και σε αγωνιστικό επίπεδο με την γλώσσα των αριθμών να είναι εκτός από αμείλικτη και αδιάψευστη. Το κύκνειο άσμα της παρουσίας του Ολυμπιακού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με δύο ήττες και άσχημες εμφανίσεις απέναντι στην Λεβάντε ,επισφραγίζει την αρνητική παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της γηραιάς Ηπείρου. Στη φετινή σεζόν ομάδες 16 χωρών είχαν καλύτερη συγκομιδή από την Ελλάδα με τις ομάδες μας να συγκεντρώνουν τους λιγότερους βαθμούς από το 2006.
Η τελική συγκομιδή των 4.400 βαθμών από ελληνικής πλευράς  είναι η χειρότερη μετα τους 3.333 βαθμούς της περιόδου 2005-06.Στις 13 χώρες που συνεχίζουν να έχουν εκπροσώπηση καi παρουσία στην φάση των 32 του Champions και Europa League,Ισπανία,Αγγλία,Γερμανία,Γαλλία,Ιταλία,Ρωσία,Τουρκία,Πορτογαλία,Σκωτία,Τσεχία,Ελβετία,Ρουμανία,Ουκρανία,δεν βρίσκονται η Ελλάδα, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

1ο Δείγμα: Αρνητικό για την χώρα μας που βρίσκεται στην 17η θέση του πίνακα της ΟΥΕΦΑ κάτω από την Σουηδία, την Ρουμανία, την Νορβηγία, την Λευκορωσία, την Ελβετία και το Βέλγιο. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν στην 12η θέση και πρόπερσι στην 10η.
2οΔείγμα:Χαρακτηριστικό της φθίνουσας πορείας του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι οι μόλις 4 νίκες στην διάρκεια της κανονικής περιόδου σε 14 αγώνες ,τις 3 νίκες από τον Ολυμπιακό και την 1 νίκη από τον Παναθηναϊκό. Σημειωτέον ότι η Ελληνική εκπροσώπηση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις  ήταν με 5 ομάδες. Από 7 νίκες έχουν οι ομάδες της Ρουμανίας, και από 6 οι Ελβετικές και οι Βέλγικες.
3ο Δείγμα: Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν πήρε άδεια συμμετοχής πέρυσι η ΑΕΚ ,ενώ για φέτος τον ίδιο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχει ο Παναθηναϊκός. Όταν λοιπόν δυο παραδοσιακά μεγάλες ομάδες δεν μπορούν να  ανταποκριθούν στις απαιτήσεις από πού μπορεί να αντλήσεις αισιοδοξία για το μέλλον;
4οΔείγμα:Μέχρι πρότινος υπήρχαν οι προϋποθέσεις ανταγωνισμού με ομάδες χωρών όπως η Ουκρανία, η Ρωσία το Βέλγιο η Ολλανδία. Στο δια ταύτα περιοριζόμαστε σε ομάδες από την Κύπρο, την Αυστρία ,την Ελβετία, την Τσεχία, το Ισραήλ, την Ρουμανία. Και θα είναι…επιτυχία αν όχι θαύμα να παραμείνουμε στην πρώτη 15αδα του σχετικού πίνακα.
Η φθίνουσα πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ευδιάκριτη και σε αριθμούς τα προσεχή χρόνια. Τουρκία και Ελβετία που είναι μαζί μας στην κούρσα των αριθμών συνεχίζουν στη φάση των 16 με την Φενερμπαχτσέ και την Βασιλεία αντίστοιχα. Η χώρα μας την προσεχή περίοδο θα ξεκινήσει από την 11η θέση και σαφώς την Ελβετία και την Τουρκία σε πορεία σύγκλισης αλλά και άμεσης απειλής να μας αφήσουν πίσω.
Για όλους αυτούς τους λόγους ας είναι προσγειωμένοι οι φίλοι και οπαδοί των ομάδων, εστιάζοντας και απαιτώντας να οργανωθεί και να ξεκινήσει προγραμματισμός σοβαρός και αξιόπιστος με αυστηρές επιλογές σε όλα τα επίπεδα σε βάθος χρόνου, για να υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα με διαχρονική κατεύθυνση. Διαφορετικά θα αναλωνόμαστε στα τετριμμένα και οι αριθμοί θα μας προσγειώνουν στην θλιβερή πραγματικότητα ούτος η άλλως.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου