12.1.13

Γ. Καλογερόπουλος: Νέα Υόρκη, Μεσσηνία, Αθήνα

Η Νέα Υόρκη μέσα από τον φακό του Γιώργου Καλογερόπουλου
Εκθεση φωτογραφίας με έργα του κινηματογραφιστή με τη διεθνή πορεία στην γκαλερί «The Image» 18/1-3/2
Τη… φωτογραφική όψη της δημιουργίας του κινηματογραφιστή με τη διεθνή διαδρομή, Γιώργου Καλογερόπουλου, αναδεικνύει η έκθεση «100 Φωτογραφίες Πριν» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στην Image Gallery (Λεωφ. Αμαλίας 36).

Η Νέα Υόρκη όπου σπούδασε και δούλεψε, η Μεσσηνία, αγαπημένος τόπος καταγωγής του και η Αθήνα, το «πέρασμα» στις διαδρομές του, είναι τρεις τόποι που αναδεικνύονται μέσα από τα ασπρόμαυρα καρέ του σκηνοθέτη ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά με τον ελληνικό κινηματογράφο αναπτύσσοντας έντονη δράση για την προώθησή του στην Αμερική.

«Οι περίπου 100 φωτογραφίες καλύπτουν το διάστημα από το 1975 έως το 1985», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αποστολία Παπαϊωάννου.

«Χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει τον τίτλο ''Journey'' (''Ταξίδι''), αποτελείται από φωτογραφίες της Νέας Υόρκης και αφορά στην πρώτη περίοδο που βρέθηκε στην Αμερική σπουδάζοντας στο Hamilton College και στο Columbia University. Η δεύτερη τιτλοφορείται ''America America'' από το γνωστό έργο του Ηλία Καζάν και έχει αυτό το σινεφιλικό τίτλο διότι καλύπτει την περίοδο που ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και τη σκηνοθεσία. Η τρίτη λέγεται ''Home'' (''Πατρίδα'') και αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία στην οποία επέστρεφε πάντα και λιγότερο την Αθήνα».

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος οργάνωσε, μεταξύ άλλων, τη γνωστή ρετροσπεκτίβα «Σινεμυθολογία» και το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa). ΄

Εχει διατελέσει διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Το 1998 ίδρυσε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου του οποίου είναι διευθυντής. Τα τελευταία 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιώργος Καλογερόπουλος
100 Φωτογραφίες Πριν
The Image Gallery
18 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου
210-3230534

Η πόλη της Νέας Υόρκης, της Μεσσηνίας και της Αθήνας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ζωντανεύουν με τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό σε ασπρόμαυρα καρέ που αναβιώνουν εποχές οι οποίες χάνονται.tovima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου