26.1.13

Ερώτηση για επιδόματα τυφλών


«Όταν, σε 59.000 συμπολίτες μας με αναπηρία, έχει διακοπεί η σύνταξη για μήνες, καθώς περιμένουν να εξετασθούν από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, κάποιοι άλλοι «δήθεν τυφλοί», δεν επέστρεψαν τα χρήματα από τα παρανόμως χορηγηθέντα επιδόματα τυφλότητας και δεν υπήρξε καμιά  κύρωση στους παρανομούντες γιατρούς που πιστοποιούσαν την τυφλότητα, καταγγέλλει ο Βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς».

Ειδικότερα στην ερώτησή του στη Βουλή προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας, Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, και Οικονομικών μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Το Υπουργείο Υγείας τον Αύγουστο του 2011 ανακοίνωσε ελέγχους σε δώδεκα περιοχές της χώρας, μετά τη διαπίστωση της παράνομης χορήγησης επιδομάτων τυφλότητας, καθώς στις περιοχές αυτές ο αριθμός των ατόμων με βαριά αναπηρία ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό ατόμων με τύφλωση, παρότι, όπως είναι φυσικό, όσοι δικαιούνται επίδομα βαριάς αναπηρίας είναι περισσότεροι διότι πρόκειται για άθροισμα πολλών αναπηριών.
Οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Υγείας ξεκίνησαν, μετά από εντολή της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στην Άρτα, στα Γρεβενά, στην Άμφισσα, στη Φλώρινα, στη Σπάρτη, στα Σάμο, στη Χίο, στο Καρπενήσι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε ανακοινώσει, μάλιστα, ότι θα τιμωρηθούν οι επίορκοι υπάλληλοι που έδιναν πλαστά πιστοποιητικά τυφλότητας και ότι θα αναγκασθούν όσοι τα εισέπρατταν παράνομα να επιστρέψουν τα χρήματα που συνολικά ανέρχονταν σε 1,5 δις ευρώ.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για τα παρανόμως χορηγηθέντα επιδόματα τυφλότητας;
2.Ποιοι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί υπέστησαν κυρώσεις για τις παράνομες πιστοποιήσεις αναπηρίας και τι είδους κυρώσεις;
3.Επεστράφησαν χρήματα από επιδόματα σε μη δικαιούχους και σε τι ποσό ανέρχονται αυτά;

Ζητείται επίσης, να κατατεθούν αναλυτικά όλα τα πορίσματα των ελέγχων που έγιναν για τα παρανόμως χορηγηθέντα επιδόματα τυφλότητας.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου