19.1.13

Αναδημοσίευσες φωτογραφία ή κείμενο και έβαλες «πηγή»; Καταδικάζεσαι!

ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ - ΕΓΕΙΡΕΙ ΜΕΓΑ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Βαριά «καμπάνα» ήχησε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Πάτρας εναντίον ενός εκδότη και δύο δημοσιογράφων, για δημοσίευμα εφημερίδας του Απριλίου του 2008. 
Πρόκειται για τον εκδότη της εφημερίδας "Κόσμος" Τάσο Παπαγιαννόπουλο, τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Κωνσταντίνο Φλαμή και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μέχρι τον Γενάρη του 2009 και νυν διευθυντή σύνταξης του thebest.gr Ζώη Μαρίνο, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση έκαστος με τριετή αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο, επειδή αναδημοσίευσαν στην εφημερίδα "Κόσμος" φωτογραφίες του μοντέλου και ηθοποιού και τότε βασίλισσας του πατρινού Καρναβαλιού Νικολέττας Ράλλη χωρίς να αναφέρουν -εκ παραδρομής- το όνομα του φωτογράφου παρότι γινόταν αναφορά στην πηγή, δηλαδή στο περιοδικό Maxim.
Μήνυση εναντίον τους υπέβαλε ο φωτογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος είχε φωτογραφήσει την γνωστή παρουσιάστρια.
Μάρτυρες υπεράσπισης εξετάστηκαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Βουλδής (Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ) και Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ από την πλευρά του μηνυτή κατέθεσε ο υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μάριος Καρπέτας.
Δικηγόροι των δημοσιογράφων ήταν οι κύριοι Γιάννης Μαράτος. Δημήτρης Γιαννακός και Χρύσα Βουλδή. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε 4,5 ώρες. Η ποινή χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους ως εξοντωτική για το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς η μη αναφορά στο όνομα του φωτογράφου δεν είχε γίνει σκοπίμως αλλά εκ παραδρομής και είχε αναφερθεί η πηγή της είδησης και μάλιστα τόσο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας όσο και στο ρεπορτάζ, ενώ για την ίδια υπόθεση έπεται η εκδίκαση και δύο αγωγών που έχει υποβάλλει o φωτογράφος. Οι αγωγές είναι δύο καθώς αρκετούς μήνες αργότερα (όταν είχε αποχωρήσει από την σύνταξη ο Ζώης Μαρίνος) η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει (χωρίς ο διευθυντής σύνταξης Κ. Φλαμής να γνωρίζει πως οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον μηνυτή) κάποιες φωτογραφικές στάσεις πατρινής τραγουδίστριας και πάλι για το maxim, τις οποίες «κατέβασε» και πάλι από το διαδίκτυο, και για τις οποίες έγραψε και πάλι την πηγή της πληροφόρησης. Οι δημοσιογράφοι κατέθεσαν ένσταση εναντίον της απόφασης και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο.
Τα περί της «πηγής» της είδησης... καταρρέουν
Σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν στο Δικαστήριο και με βάση την απόφαση, η αναφορά της «πηγής» σε αναδημοσίευση κειμένου δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρχει ΕΓΓΡΑΦΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ του δημοσιογράφου ή εικονολήπτη ή φωτογράφου. Αυτό εγείρει τεράστιο ζήτημα για το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση ακόμη και μία φωτογραφία ή κείμενο που είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο δεν μπορούν να αναδημοσιευθούν αν δεν υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του συντάκτη ή φωτογράφου. Αυτό σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει μήνυση και να την κερδίσει, με βάση το δεδικασμένο της Πάτρας. Στο κείμενο του «Κόσμου» αναφερόταν ξεκάθαρα η "πηγή" ακόμη και στον τίτλο ("Η βασίλισσα του καρναβαλιού Νικολέτα Ράλλη φωτογραφήθηκε στο Maxim"), αυτό όμως δεν ήταν αρκετό κατά το Δικαστήριο.
Τόσο ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής, όσο και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, ανέφεραν στο Δικαστήριο πως σκοπός του ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη του γεγονότος πως «η βασίλισσα του καρναβαλιού φωτογραφίζεται για το περιοδικό MAXIM», ενώ ξεκαθάρισαν στο Δικαστήριο πως η «πάγια» τακτική που ισχύει για το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, είναι να αναγράφεται η «πηγή» σε περίπτωση αναδημοσίευσης της είδησης.
 «Ακόμη και σήμερα στα δελτία ειδήσεων ή σε εκπομπές καναλιών θα δείτε πως αναφέρουν πως «ο τάδε ή η τάδε φωτογραφήθηκε ή έδωσε συνέντευξη στο τάδε περιοδικό. Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του φωτογράφου» τόνισαν και πρόσθεσαν:
«Στο διαδίκτυο, το ένα site παίρνει κείμενα και φωτογραφίες από άλλο site και φροντίζει να βάζει την «πηγή» της πληροφόρησης». Όμως και πάλι τα τρία μέλη του Δικαστηρίου δεν έκαναν δεκτούς αυτούς τους ισχυρισμούς, έστω και αν στην πράξη ισχύουν για το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Τι ισχυρίστηκε ο Πατρινός φωτογράφος
Από την πλευρά του ο φωτογράφος ισχυρίστηκε πως το έργο του ήταν «πρωτότυπο και μοναδικό» και πως είχε εκχωρήσει το δικαίωμα στο περιοδικό Maxim να κάνει μία μόνο φωτογράφηση και να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες στο site του περιοδικού. Από το site άλλωστε ο «Κόσμος» «κατέβασε» τις φωτογραφίες και τις χρησιμοποίησε στο ρεπορτάζ. Είναι χαρακτηριστικό πως το site του Maxim έδινε τη δυνατότητα στους αναγνώστες του, όχι απλά να «κατεβάσουν» τις φωτογραφίες, αλλά να τις χρησιμοποιήσουν και στην μορφή wall paper στο κινητό τους τηλέφωνο! Γεγονός που αποδεικνύει... την ευρύτατη χρήση που έγινε στην εργασία του Πατρινού φωτογράφου (κατάγεται από την Πάτρα, φοίτησε στο Πρότυπο Λύκειο και στη συνέχεια εργάστηκε στην Αθήνα). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο Google.gr βρίσκονται ακόμη αυτές οι φωτογραφίες τις οποίες... ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει και μάλιστα χωρίς να μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί την «πηγή» ή το όνομα του φωτογράφου, αφού ως γνωστόν το περιοδικό Maxim (του Ομίλου Κωστόπουλου) έχει διακόψει την κυκλοφορία του.dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου