2.1.13

Πανελλαδικές: Επιστρέφει η βάση του 10 και κόβονται τμήματα

Ανατροπές για πάνω από 100 χιλιάδες υποψήφιους που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις φέρνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς από το νέο μηχανογραφικό δελτίο θα «κοπούν» δεκάδες τμήματα, ενώ επανέρχεται και η βαθμολογική βάση του 10.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Εθνος», ορισμένες σχολές δεν θα δεχθούν εισακτέους, όπως οι Αστυνομικές, ενώ για τις στρατιωτικές έχει ανακοινωθεί ήδη «ψαλίδι» 30% στις θέσεις των εισακτέων. Η διαδικασία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν μέχρι τον Φλεβάρη τα τμήματα που θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Οσον αφορά την επαναφορά της βαθμολογίας βάσης του 10, αναμένεται να αφήσει εκτός ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους των Πανελλαδικών. Πέρυσι, έμειναν 1.150 θέσεις κενές, ενώ το 2011 έμειναν 1.568 θέσεις κενές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το επόμενο διάστημα βάσει 10 κριτηρίων θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας θα συνυπολογιστούν το μέγεθός του πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ η χωροταξική του κατανομή, η αναλογία φοιτητών/διδασκόντων κ.α.

Τα βασικότερα κριτήρια σχετίζονται με το κατά πόσο συνδέεται ένα γνωστικό αντικείμενο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή αναγνώριση των ιδρυμάτων, το σύνολο των πρώτων προτιμήσεων που καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία κ.λπ. Επίσης θα παίξει ρόλο κατά πόσο οι εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων επαρκούν για το σύνολο των φοιτητών.

Από τα πρώτα τμήματα τα οποία θα... κοπούν από το μηχανογραφικό δελτίο θα είναι όσα δεν καλύπτουν κάθε χρόνο τις θέσεις εισακτέων που δίνονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ σίγουρα θα επηρεάσει την απόφαση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αν ομάδες σχολών τα τελευταία χρόνια ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερα από 10 χιλιάδες μόρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου