29.12.12

Ο δράκος της Ξάνθης στην ίδια φυλακή με τον βιαστή της Πάρου

Στις φυλακές Γρεβενών αναμένεται να μεταφερθεί
ο  δράστης της άγριας δολοφονίας της 34χρονης Ζωής στης Ξάνθη. Στην ίδια φυλακή κρατείται εδώ και λίγο καιρό και ο Πακιστανός που είχε αναστατώσει την κοινότητα της Πάρου μετά την βάναυση κακοποίηση της 15χρονης.
Σύμφωνα με το Mega, παρόλο που συνήθως δε γίνονται μεταγωγές κρατουμένων τα Σαββατοκύριακα, ο 27χρονος δράκος,ο οποίος προς το παρόν κρατείται στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης πρόκειται να μεταφερθεί άμεσα στις φυλακές των Γρεβενών
Στις φυλακές θα κρατηθεί σε ειδική υποπτέρυγα μαζί με κατάδικους για σεξουαλικά εγκλήματα, οι οποίοι βρίσκονται εκεί υπό το φόβο βίαιων αντιδράσεων από τους άλλους φυλακισμένους. Στην ίδια φυλακή κρατείται επίσης και ο Πακιστανός που κακοποίησε τη 15χρονη Μυρτώ στη Χρυσή Ακτή της Πάρου το καλοκαίρι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 27χρονος δράκος της Ξάνθης θα βρεθεί στη φυλακή των Γρεβενών, αφού το 2011 παρέμεινε προφυλακισμένος 5 μήνες για απόπειρα βιασμού και πάλι στην Ξάνθη.

Οι Έλληνες της κρίσης εθίζονται στον τζόγο

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, πολλοί στρέφονται στα τυχερά παιχνίδια, ελπίζοντας να γυρίσει η τύχη και να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Όπως προειδοποιεί όμως το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και να γίνει παθολογική.

Η προβληματική σχέση με τον τζόγο, ειδικά όταν είναι σε αρχικό στάδιο, δεν αναγνωρίζεται συχνά ως πρόβλημα.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές αρχικές ενδείξεις που συντελούν στη διαπίστωση ότι κάποιος έχει προβληματική σχέση με τον τζόγο:

* Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ, χαρακτηριστικά αρχικά συμπτώματα του παθολογικού τζογαδόρου είναι τα εξής:

* Αδικαιολόγητη απουσία από το σπίτι ή την εργασία

* Έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αδικαιολόγητη υπερχρέωση πιστωτικών καρτών

* Έλλειψη διάθεσης για εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα

* Απόσυρση και απομάκρυνση ακόμα και από τα οικεία πρόσωπα

* "Παράξενη συμπεριφορά" (ψέματα, αδιαφορία, εκνευρισμό, μεταπτώσεις στη διάθεση)

Ο μέσος εξαρτημένος από το τζόγο είναι 43 ετών, παντρεμένος, με σταθερή διαμονή και απασχόληση.

Παίζει κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και καταναλώνει 5 - 10 ώρες την ημέρα για να μελετήσει πριν παίξει. Κάθε βδομάδα ξοδεύει 200-800 ευρώ, παρότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Η ηλικία της προβληματικής ενασχόλησης ξεκίνησε μεταξύ 23-35 ετών.

Σε συνέντευξη του Καραχάλιου δημοσιογράφος έκλεψε το κινητό γυναίκας συναδέλφου του...

... ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΒΙΑΖΕ!!!
fimotro.blogspot
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ πριν από έναν μήνα σε συνέντευξη τύπου του τότε προέδρου του ΕΟΤ Καραχάλιου, έκλεψε το iphone της Μαριάννας Τζανέ δημοσιογράφου του Πρώτου Θέματος και την εκβίαζε με τα αποθηκευμένα προσωπικά της δεδομένα (βίντεο, φωτο κτλ) για να της...
αποστάσει χρήματα.
Ο 50χρονος πιάστηκε στο διαμέρισμά του στη Νέα Σμύρνη από άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα αδικήματα της κλοπής κινητού τηλεφώνου και της απόπειρας εκβίασης. Προηγήθηκε καταγγελία της Μαριάννας Τζανέ, ότι στα μέσα περίπου του Δεκέμβρη και μετά την κλοπή κινητού τηλεφώνου της, στο οποίο υπήρχαν αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα, έλαβε δυο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από άγνωστο χρήστη, που ισχυριζόταν ότι έχει στη διάθεσή του το κινητό τηλέφωνο, ενώ επιπλέον δεχόταν και εκβιαστικά τηλεφωνήματα για το θέμα αυτό, από άγνωστο άτομο .
Από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα προέκυψε ότι οι συνδέσεις από τις οποίες εστάλησαν τα παραπάνω μηνύματα αντιστοιχούν στο περιβάλλον του 50χρονου. Σε έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στις διευθύνσεις που εντοπίστηκαν και σχετίζονται με τις παραπάνω συνδέσεις, εντοπίστηκε το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον ταυτοποιήθηκε ηλεκτρονικά ο 50χρονος, ως ο αποστολέας των επίμαχων μηνυμάτων, ενώ κατασχέθηκαν δυο σκληροί δίσκοι, οι οποίοι θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση....

Ετοιμάζουν νέο κόμμα με αρχηγό τον στρατηγό Φράγκο

Τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού
ο οποίος θα κινείται ελαφρώς δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, με ηγέτη τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο,συζητούν στελέχη του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς. 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στο πρόσωπο του στρατηγού βλέπουν τον «νέο Παπάγο» έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας.
Οι επαφές για το εγχείρημα έχουν ήδη προχωρήσει και οι συζητήσεις αρχίζουν να απασχολούν όλο και περισσότερο βουλευτές και στελέχη που κινούνται στο χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, προερχόμενα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, αλλά και τους αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι υπάρχει, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μια μυστική δημοσκόπηση που αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού υπό τον στρατηγό και σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά αποδοχής στο σύνολο των ερωτηθέντων ξεπερνούν το 35%.

Κακοκαιρία το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός το Σάββατο, με τοπικά ισχυρές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές από τη Στερεά και βορειότερα.

Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν επίσης στα πελάγη ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.  Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 12 στην Κεντρική Ελλάδα, από 9 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις μέχρι πολύ θυελλώδεις στο Νότιο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις μέτριοι και στα Δωδεκάνησα από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις. Ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και κατά τόπους θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και στον Κορινθιακό.

Βροχερό καιρό κυρίως μετά το μεσημέρι, με εντονότερα φαινόμενα από το βράδυ και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά και πάνω από τη θάλασσα, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι κι από το απόγευμα βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις.

Βροχές ή καταιγίδες, ισχυρότερες στα δυτικά και βελτίωση του καιρού κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι.

Την Κυριακή στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα στις ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, το βράδυ θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Τη Δευτέρα (παραμονή Πρωτοχρονιάς) στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπου είναι πιθανό τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια κυρίως την ημέρα. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Την Τρίτη (Πρωτοχρονιά) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία την Τετάρτη στα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 που σταδιακά την Τετάρτη θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, κυρίως την ημέρα, αλλά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται  καθημερινά για την εξέλιξη των  έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά  δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική  διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα:

•    Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

•    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

•    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

•    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

•    Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

•    Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

ΦΡΙΚΗ-Βίασαν τα θύματα τους οι ληστές σε Αλισσό και Σελλά

Τραγικές στιγμές πέρασαν οι δυο γυναίκες που μαζί με την οικογένεια τους και το σύντροφό τους έπεσαν με διαφορά λίγων ωρών θύματα ληστείας στον Αλισσό και τα Σελλά της Πάτρας
Στην πρώτη περίπτωση που διαδραματίστηκε το βράδυ της παρασκευής η 22χρονη κόρη της οικογένειας που έπεσε θύμα ληστείας στον Αλισσό επιχειρήθηκε από τους δράστες να βιαστεί αλλά κάτω από την αντίδραση της κοπέλας οι δράστες περιορίστηκαν στην πράξη του στοματικού έρωτα.
Λίγες ώρες αργότερα στην περιοχή των Σελλών της Πάτρας ζευγάρι πενηντάχρονων έπεφτε θύμα ληστείας με τους δράστες να δένουν τον άντρα κιαι στη συνέχεια να βιάζουν κατ’ επανάληψη της συνοδό του.patrastimes.gr

Μαύρα προφίλ στο Facebook σε ένδειξη πένθους για την Ζωή

Οι χρήστες του facebook εκφράζουν με το δικό τους τρόπο
πένθος τους για τον χαμό της 34χρονης Ζωής, από την Ξάνθη, καθώς αντικαθιστούν με μαύρες εικόνες τις φωτογραφίες στα προφίλ τους.
Στο σύνολό τους οι χρήστες του κοινωνικού μέσου δικτύωσης, τόσο από την πόλη της Ξάνθης όσο και από ολόκληρη τη χώρα έχουν συγκλονιστεί από την είδηση του φρικιαστικού εγκλήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα σχετικά με τον βιασμό και την εγκληματικότητα.
Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνει σύνδεσμος που παραπέμπει στο προφίλ του 27χρόνου δράστη της στυγερής δολοφονίας, το οποίο είναι κλειδωμένο και μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτού μόνο εφόσον είναι φίλος του.
Οι χρήστες του facebook "μιλούν" με άκρως απαξιωτικά σχόλια για τον ίδιο ενώ εκφράζουν την οργή τους για τη χυδαιότητα και βαρβαρότητα που επέδειξε στο θύμα του.

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις στην Αθήνα

Στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, την εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Με τίτλο «η λίστα των φοροφυγάδων τροποποιήθηκε για να κρυφτούν ονόματα» το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την διερεύνηση των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν σβηστεί ονόματα συγγενών του από «τη λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες την οποία χειρίστηκε όσο ήταν υπουργός». «Η λίστα άλλαξε από ελληνικά χέρια» είπε ανώνυμη δικαστική πηγή στο Reuters.

Associated Press
«Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών εν μέσω σκανδάλου» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Associated Press, που σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται τις κατηγορίες. «Ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου αφού τρεις από τους συγγενείς του φέρονται να λείπουν από τη λίστα των Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες που οι αρχές χρησιμοποιούν προκειμένου να ερευνήσουν πιθανή φοροδιαφυγή» γράφει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο ειδήσεων. Το Associated Press αναφέρει με λεπτομέρειες την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει, τη διαγραφή του πρώην υπουργού από το ΠΑΣΟΚ και τη δήλωση διάψευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί εμπλοκής του στην υπόθεση.
 Βloomberg«Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών αρνείται την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Bloomberg που αναφέρει ότι οι χειρισμοί Παπακωνσταντίνου συγκέντρωσαν την έντονη κριτική τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα θυμίζει και την σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση της λίστας.

Washington Post Και η Washington Post δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ και φιλοξενεί αποσπάσματα της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διέγραψε τον πρώην υπουργό.

GuardianΗ βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει τις τελευταίες πληροφορίες στην λεπτό προς λεπτό μετάδοση της για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα τονίζει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά ότι άλλαξε την λίστα Λαγκάρντ και γι’ αυτό οι δικαστικές αρχές είναι προσεκτικές. «Στο διαπεραστικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου οι εκκλήσεις για δικαιοσύνη δυναμώνουν μεταξύ του πληθυσμού που κατηγορεί σχεδόν αποκλειστικά για το οικονομικό χάος της χώρας τα λάθη των πολιτικών, οι κατήγοροι είναι επίσης προσεκτικοί απέναντι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στο οποίο ο Παπακωνσταντίνου που έχει αρνηθεί αυστηρά οποιαδήποτε αναφορά ότι αλλοίωσε τη λίστα, θα είναι ένα εύκολο θύμα» μεταδίδει η ανταποκρίτρια.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει ότι πρώην υπουργός βρίσκεται εν μέσω φορο-σκανδάλου και σημειώνει ότι «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής έλαβε μία νέα τροπή την Παρασκευή με την αποκάλυψη ότι ένας πρώην υπουργός φέρεται να έσβησε ονόματα από την λίστα με τους φερόμενους φοροφυγάδες». Την είδηση αναδημοσιεύει και το γαλλικό France24.  Real.gr

Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών

ΣΤΗΝ υλοποίηση προγράμματος για την επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών, προχωρά η κυβέρνηση με την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. 
Για το πρόγραμμα, του οποίου η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 87,4 εκατ. ευρώ, υπεγράφη κοινή απόφαση από τους υπουργούς Εργασίας Ι. Βρούτση,  Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, για την τροποποίηση τεσσάρων άρθρων (2, 7, 14 και 15) της με αριθ. 6252/246/31.3.2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/ τ.Β/31?3?2010) απόφασης ως ισχύει, με θέμα «Επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών με διακριτικό τίτλο "Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64 ετών”».
Τα τροποποιούμενα άρθρα αφορούν το πλαίσιο ένταξης, τη χρηματοδότηση και τις επιλέξιμες περιοχές, τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος, στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος και στην τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας, που είναι αναγκαίοι.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η διαδικασία υπαγωγής των νέων ελεύθερων επαγγελματιών στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια.
1ο στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.
Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:
- η εξατομικευμένη προσέγγιση από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ,
- η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ του ΟΑΕΔ,
- η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων
3ο στάδιο: Ένταξη.
Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται, ύστερα από τη θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο της επιχείρησης) από εκπρόσωπο του Οργανισμού.
Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με την επαγγελματία. Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν την επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.
Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), στο πλαίσιο του Γενικού Στόχου 3, 'Αξονες Προτεραιότητας 7, 8, 9: «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας, σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση, έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ του ΕΣΠΑ, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος.

Προς παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 5 Ιανουαρίου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ 5 ημερών σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, που λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου. 
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί για συνολικές εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ, το υπουργείο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει προθεσμία έως τις 5 Ιανουαρίου στους πολίτες που ταλαιπωρούνται στις τράπεζες και στις εφορίες.

Μέχρι σήμερα έχουν τυπωθεί πάνω από 5.000.000 σημειώματα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, ενώ έχουν καταβληθεί συνολικά 700.000.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμά πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα ανακοινωθεί επισήμως η παράταση της καταληκτική προθεσμίας, τα συνολικά έσοδα θα έχουν φτάσει τα 900.000.000 ευρώ. 'Αρα, το στοίχημα για την είσπραξη των υπόλοιπων 300.000.000 ευρώ θα κριθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, στις εφορίες επικρατούσε και χθες το αδιαχώρητο από πολίτες που σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 76.000 πινακίδες, περίπου όσες είχαν κατατεθεί και το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα λήξει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών, ο αριθμός των οχημάτων που θα τεθούν σε ακινησία θα υπερβεί τις 80.000.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking.
Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISnet μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα.
Όσοι δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2013 θα κληθούν να πληρώσουν το αντίτιμο εις διπλούν. Οι παραβάτες θα εντοπίζονται από τη ΓΓΠΣ με διασταυρώσεις και θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά το πρόστιμο μέσω TAXISnet.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ο πληθυσμός της Μεσσηνίας σε πόλεις και χωριά !

Aναλυτικά ο πληθυσμός όλων των χωριών , πολεων και οικισμών της Μεσσηνίας μετά την περυσινή απογραφή εχει ως εξής 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Έδρα: Καλαμάτα,η) 159.954 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε 10.815.197 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας, όπως αυτός προέκυψε από την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ανήλθε σε 10.815.197 άτομα, ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο μόνιμος πληθυσμός αφορά τον αριθμό των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην κάθε Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα και οικισμό της χώρας.

Στο Μόνιμο Πληθυσμό περιλαμβάνονται όλα τα άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας (ελληνικής ή άλλης χώρας), τα οποία κατά την Απογραφή Πληθυσμού 2011 δήλωσαν τόπο συνήθους διαμονής τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Αναλυτικά αποτελέσματα του μόνιμου πληθυσμού για κάθε διοικητική διαίρεση της Χώρας και μέχρι το επίπεδο του οικισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/General/resident_population_census2011.xls

Στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, η οποία διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 24 Μαΐου 2011, με ημερομηνία αναφοράς την 9η Μαΐου 2011, τηρήθηκαν α) οι μεθοδολογικές αρχές του Κανονισμού (ΕΚ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των εφαρμοστικών αυτού Κανονισμών, β) οι Συστάσεις της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Στατιστικών για τις Απογραφές Πληθυσμού – Κατοικιών σειράς 2010, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της UNECE (Ηνωμένα Έθνη – Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) και της Eurostat, γ) οι αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, και δ) οι διατάξεις του Ν.3995/2011 για τη Διενέργεια της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και του Στατιστικού Νόμου της Χώρας, Ν.3832/2010 όπως ισχύει.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, και Νέας Ιωνίας, ενώ οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών, Ζαγορίου, Παρανεστίου, Σφακιών και Νεστορίου.

Τα στοιχεία της Έρευνας Κάλυψης για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 δείχνουν μία υποεκτίμηση του μόνιμου πληθυσμού (σφάλμα κάλυψης) που ανέρχεται σε ποσοστό 2,84% σε σύνολο Χώρας, το οποίο είναι συμβατό με στόχους ποιότητας για Απογραφές. Δηλαδή, για κάθε 10.000 άτομα μόνιμου πληθυσμού απογράφηκαν στην Απογραφή 2011 τα 9.716.

Σημειώματα που περιγράφουν τον τρόπο διεξαγωγής της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 καθώς και την Έρευνα Κάλυψης της Απογραφής 2011 είναι επίσης διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-census2011

Τα αποτελέσματα για τον De Facto πληθυσμό θα ανακοινωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ενώ αναλυτικά αποτελέσματα για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Μόνιμου Πληθυσμού θα γίνονται διαθέσιμα σταδιακά εντός του 2013 αμέσως μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικοί έλεγχοι ποιότητας.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές από τη Στερεά και βορειότερα και επικράτηση θυελλωδών ανέμων στα πελάγη, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 12 στην Κεντρική Ελλάδα, από 9 έως 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 10 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό, Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις μέχρι πολύ θυελλώδεις στο Νότιο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις μέτριοι και στα Δωδεκάνησα από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις. Ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και κατά τόπους θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και στον Κορινθιακό.


Αναλυτικά

Αττική

Θα σημειωθούν νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 από το απόγευμα βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παράκτια. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Αναμένονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα, χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Ύφεση των φαινομένων το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 (μείον 1) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Αρχικά στη Θεσσαλία και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια. Χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 ενισχυόμενοι γρήγορα σε 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια, θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ που το βράδυ θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

500.000 έχουν καταθέσει πινακίδες από το 2009 -Δίνεται παράταση ;

Εκατοντάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ζητήσει παράταση προκειμένου να ανταποκριθούν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των κατόχων ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών οι οποίο ακόμη δεν έχουν πληρώσει. 
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων δήλωσε πως δεν υπάρχει απόφαση για παράταση των τελών κυκλοφορίας, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν είναι να δοθεί παράταση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Μία μόλις εργάσιμη έχει μείνει στους ενδιαφερομένους ώστε να πληρώσουν τα τέλη, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά μια ολιγοήμερη παράταση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες, επικαλούμενες τις δυσκολίες πληρωμής που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι. Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο σε περίπτωση μη πληρωμής είναι ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα.

Ο κ. Θεοχάρης συνέστησε στους πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω e-banking με τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, ώστε να γλιτώσουν τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα τραπεζικά υποκαταστήματα. «Συνωστισμός» παρατηρήθηκε χθες στις τράπεζες αλλά και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα, που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας, όπως το internet banking και phone banking.
 Περίπου 500.000 έχουν καταθέσει πινακίδες από το 2009

Στο μεταξύ, ξεπερνούν τις 70.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Στα χρόνια του μνημονίου, η κατάθεση πινακίδων συνιστά ετήσια... συνήθεια στις εφορίες, με ατελείωτες ουρές και ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που προτιμούν να τραβήξουν χειρόφρενο διαρκείας, παρά να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προηγούμενα χρόνια, σε ακινησία έμπαιναν τα δεύτερα αυτοκίνητα της οικογένειας, συνήθως μεγάλου κυβισμού.

Μετά από τρία χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων και με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύριο, σε ακινησία μπαίνει και το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας, ακόμα και αν είναι μικρού κυβισμού ή νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με μικρά σχετικά τέλη κυκλοφορίας. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία παρουσίασε προ ολίγων ημερών στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με αυτά, την τριετία 2009-2011, 491.875 φορολογούμενοι προτίμησαν να αποχωριστούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους παρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Στη φυλακή ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ και δύο από τους συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον 15ο Τακτικό Ανακριτή, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού.
Τον δρόμο της φυλακής έδειξαν ανακριτής και εισαγγελέας και σε δύο συγκατηγορούμενους του 39χρονου πρώην συμβούλου, μεταξύ αυτών και η γυναίκα κατηγορουμένη, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν γυναίκα εμπλεκόμενη στην υπόθεση προσκόμισε επιταγή του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό 147 χιλιάδων ευρώ, που φαινόταν να αφορά οφειλή προς εταιρεία ξενοδοχειακών παροχών της Σύρου.
Η επιταγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, φαίνεται να είχε πλαστογραφημένη υπογραφή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Νίκου Καραχάλιου και για την είσπραξή της είχε εκδοθεί αντίστοιχο πλαστογραφημένο τιμολόγιο της εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Μια Χριστουγεννιάτικη "βόλτα στα σύννεφα" με τη Στέβη Σαμέλη.

Μια βόλτα στα σύννεφα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρευρέθηκαν παραμονές Χριστουγέννων, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,  στην παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της ποιήτριας Στέβης Σαμέλη.
Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Ιωλκός»,  υπό την αιγίδα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων η οποία και συμπεριέλαβε πρόσφατα στα μέλη της τη συγγραφέα.
Για το βιβλίο μίλησαν, ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας),ο κ. Άγγελος Λάππας (Φιλόλογος, Συγγραφέας) και η ποιήτρια, ενώ παρουσιάστηκε το πρώτο μελοποιημένο ποίημα της συλλογής με τίτλο "Σε μια πόλη παλιά", από τον ταλαντούχο τραγουδοποιό, Βασίλη Μπαμπανιάρη, τραγούδι το οποίο συζητήθηκε ιδιαίτερα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις:  
Ήταν μια βραδιά που συγκίνησε όσους βρέθηκαν εκεί, πιστή στο πνεύμα των ημερών, γεμάτη χαμόγελο, αισιοδοξία αλλά και νοσταλγικές μνήμες.
Η συλλογή χαρακτηρίστηκε άμεση, μεστή, επίκαιρη και βαθιά συναισθηματική, αφού πραγματεύεται τους σύγχρονους αλλά και αιώνιους ανθρώπινους προβληματισμούς, μέσα από ένα πρίσμα αθωότητας, με μια τρυφερή, αλλά άκρως διεισδυτική ματιά.
Οι σχέσεις των ανθρώπων, ο έρωτας, η αξία της αγάπης, η εσωτερική διαδρομή της αυτογνωσίας, η δύναμη της σιωπής και οι κύκλοι της ζωής και του θανάτου που εναλλάσσουν πληγές και χαμόγελα, ήταν τα τοπία που φώτισε η συλλογή,  σε μια κατάθεση ψυχής που εξέπληξε ευχάριστα όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Διαβάστε το Σάββατο στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ!

Το ΧΡΗΜΑplus κυκλοφορεί και αποκαλύπτει!

Ο Τύπος της Μεσσηνίας 29-12-2012

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έρχεται κακοκαιρία

Για έντονα καιρικά φαινόμενα  προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, κακοκαιρία προβλέπεται από το βράδυ το βράδυ της Παρασκευής  στα δυτικά και σήμερα  Σάββατο θα επεκταθεί σε όλη σχεδόν τη χωρά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Βαθμιαία στη βορειοανατολική χώρα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο.

Την Κυριακή (30-12-12) τα έντονα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην κεντρική και νότια χώρα και το Αιγαίο και από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

28.12.12

ΤΑΤΟΥΛΗΣ-Διαλύστε όλους τους καταυλισμούς των τσιγγάνων στην Πελοπόννησο

«Ζήτησα από τον αρχηγό της αστυνομίας στην Πελοπόννησο να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί των Ρομά στην Πελοπόννησο» τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στα φαινόμενα λεηλασίας που παρατηρούνται. 
«Διαφορετικά –συνέχισε- η περιφέρεια θα λάβει πολιτικές αποφάσεις αντιμέτρων στην κυβέρνηση εφόσον δεν ληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες». Τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε, θα ξεκινήσει στην Τρίπολη η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και η σύγκληση διεθνούς επιτροπής για τη δημιουργία προγραμμάτων επανένταξης των Ρομά με τη συμμετοχή και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου.
 Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επιμεριζόμαστε το κόστος καταστροφής της περιφέρειας αφήνοντας τους Ρομά να λεηλατούν τις αγροτικές και τις μεταποιητικές επενδύσεις» και πρόσθεσε:
«Η επένδυση φωτισμού της Ακροκορίνθου, ένα έργο κόστους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκε επί υπουργίας μου στο υπουργείο Πολιτισμού, έχει ολοκληρωτικά λεηλατηθεί από του ΡΟΜΑ.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε παραπέρα την ιστορία αυτή».

Προκαταρκτική Εξέταση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

 ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ  ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Η διευκρίνιση αυτή δινόταν από κύκλους του Κινήματος, που απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων «τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Ξεχωρίστε τα ποτά " Μπόμπες" και προστατέψτε τον οργανισμό σας

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη υγεία μας αν δεν προσέξουμε
Πόσες φορές ένα υπέροχο βράδυ μετατράπηκε σε εφιάλτη απλά επειδή ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, αναγούλα και αμνησία; 
Κατά πάσα πιθανότητα ήπιατε περισσότερο από όσο αντέχατε. Αν όμως με ένα δύο ποτά καταλήξατε ένα βήμα πριν το νοσοκομείο τότε μάλλον την πατήσατε γιατί τα ποτά ήταν αυτό που λέμε: «μπόμπα». Πίνετε καφέδες, παίρνετε depon και τίποτα. Να ξέρετε επίσης πώς ο καφές σε ένα άτομο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ στο μόνο που χρησιμέυει είναι να το...ξυπνά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ικανότητα να αναστέλλει την υπνηλία και σε καμία περίπτωση να μας ξεμεθά.

-Καλό είναι να αποφεύγετε τα αναψυκτικά στο ποτό σας γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει. Λίγος χυμός είναι ίσως πιο ασφαλής λύση αν και καλύτερα να το πίνετε σκέτο. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.
*Να ξέρετε επίσηε πως όσοι προτιμούν να πιουν το ποτό τους συνοδεία...αναψυκτικού τότε βάζουν ένα λιθαράκι για πιο γρήγορο μεθύσι. Το αναψυκτικό «καλύπτει» την έντονη γεύση και μυρωδιά του αλκοόλ και έτσι μας οδηγεί να πίνουμε περισσότερο. Ακόμη με το αναψυκτικό μεθάμε πιο γρήγορα γιατί με τα διττανθρακικά που έχει ( για να βγάζουν αφρό) έχουν ως αποτέλεσμα να απορροφάται ταχύτερα το αλκοόλ στον οργανισμό μας.
-Αν παραγγείλετε μπουκάλι, βάλτε λίγο σε ένα ποτήρι και πριν πιείτε  κουνήστε το μπουκάλι καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό ή αργήσει και μείνει θολό τότε δεν είναι καθαρό.
-Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές.
Επίσης κορίτσια μην προσπαθείτε να συναγωνιστείτε τα αγόρια της παρέας. Οι γυναίκες έχουμε δυστυχώς  μικρότερη αντοχή στο οινόπνευμα από ότι οι άντρες γιατί η ποσότητα του ενζύμου ADH το οποίο χρησιμεύει στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ είναι πολύ μικρή σε εμάς. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα πίνει την ίδια ποσότητα ποτού με έναν άντρα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα σε σχέση με τον άντρα. Έπειτα είμαστε και πιο μικροσκοπικές, κάτι που σημαίνει  μικρότερη ποσότητα νερού στο σώμα και έτσι το οινόπνευμα διαλύεται πιο δύσκολα.

Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώσετε αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασθενίσει ή και να εξουδετερώσει την ισχύ του φαρμάκου αλλά και να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. Αν για παράδειγμα λαμβάνετε αντιβίωση και καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε πιθανά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, εμετοί αλλά και επιληπτικοί σπασμοί- στην καλύτερη περίπτωση το αλκοόλ θα εξουδετερώσει τη δράση του αντιβιωτικού με αποτέλεσμα όλη η θεραπεία που έχετε κάνει μέχρι τώρα να πάει.... ΑΚΛΑΦΤΗ. Αν λαμβάνετε αντιισταμινικά μπορεί να εμφανίσετε μεγαλύτερη επιθυμία για ύπνο. Τέλος αν λαμβάνετε φάρμακα για διαβήτη μπορεί να σας προκληθεί υπογλυκαιμία που ακόμη και η ένεση δεν θα μπορέσει να καταστείλει. Γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το να έχουμε γεμάτο στομάχι  πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την επίδραση του. Περίπου το 10% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι μας και το υπόλοιπο από το λεπτό έντερο. Όσο περισσότερη ώρα κάνει να απορροφηθεί το πότο τόσο πιο αργά μεθάμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ να έχουμε φάει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες...), πρωτεΐνες (π.χ κρέας) αλλά και λίπη. Ιδανικά ακόμη είναι τα αυγά και το γιαούρτι.

Ποιο είναι το πιο βρώμικο οικιακό αντικείμενο;

Το κάθισμα της τουαλέτας έχει την αδικαιολόγητη φήμη ότι είναι το πιο βρόμικο αντικείμενο σε ένα μέσο σπίτι. Επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολύ πιο βρόμικα μέρη στο σπίτι, μερικά από τα οποία δεν θα τα φανταζόμασταν ποτέ.
Σύμφωνα με μελέτες του Dr Chuck Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναλύει δείγματα από διάφορα αντικείμενα του σπιτιού για μικρόβια όπως το E coli και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το κάθισμα της τουαλέτας είναι ένα από τα πιο καθαρά σημεία του σπιτιού. Έχει μόνο 50 βακτήρια ανά 2,5 κυβικά εκατοστά, τη στιγμή που συνήθως υπάρχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια στο ξύλο κοπής των λαχανικών.

Όσο για το πιο βρόμικο αντικείμενο στο σπίτι, αυτό είναι με διαφορά το σφουγγαράκι της κουζίνας. Σύμφωνα με τον Dr Gerba, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό του σπόγγου. Με άλλα λόγια, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι 200.000 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας, ενώ το σφουγγαράκι τύπου βετέξ είναι 20.000 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας.

ΤΡΙΠΟΛΗ-Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ύψους 15 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Τρίπολης, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, εν μέσω πυρών από το σύνολο της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για φτωχό κι αντιαναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.

Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι από το τεχνικό πρόγραμμα απουσιάζει ο μισός δήμος και κυρίως η περιφέρεια των χωριών. Προσέθεσαν, πως τα περισσότερα έργα είναι στο όριο της απευθείας ανάθεσης, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική και για εξυπηρέτηση ημετέρων, ενώ ο Δημήτρης Νικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, είπε ότι «ο Καλλικράτης έδειξε τα δόντια του» συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα, «άλλα πράγματα εξυπηρετεί και καλούμε εργαζόμενους να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Σαββάκης σημείωσε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, ότι συντάχθηκε σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες της κυβέρνησης κι ότι περιλαμβάνει έργα με εξασφαλισμένες πιστώσεις που θα εκτελεστούν.

Επεσήμανε ότι, δεν θα μπορούσε να είναι αναπτυξιακό στον βαθμό που θέλει ακόμα και η ίδια η δημοτική αρχή, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Προσέθεσε ότι η αντιπολίτευση καταστροφολογεί και τόνισε: «τι να κάνουμε; Να ζητήσουμε λεφτά από τη Λαγκάρντ; Ή να κόψουμε χρήμα στο υπόγειο του δημαρχείου για να φτιάξουμε φιλόδοξο πρόγραμμα; Είναι ένα φτωχό πρόγραμμα σε μία πτωχευμένη χώρα».

Τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει όραμα και υπογράμμισε ότι, δεν τον ενδιαφέρει να βάλει τη σφραγίδα του σε κανένα έργο, αλλά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, γιατί αυτό είναι που μετράει. Παράλληλα, τόνισε πως «σε πραγματικά μεγέθη, και όχι θεωρητικά, υλοποιείται το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ποτέ στον δήμο Τρίπολης και μάλιστα υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

Χριστόφιας: «Θα φύγω με το κεφάλι ψηλά»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι φεύγει με το κεφάλι ψηλά και ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει μπροστά στις κατηγορίες που του προσάπτονται.
 «Προσπαθήσαμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία, αλλά κάποιοι έβαλαν τροχοπέδη» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψής του στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Αναφερόμενος στην κρίση, είπε ότι κατά 90% είναι εισαγόμενη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, όπως το 1974 ο κυπριακός λαός κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά του μετά την τουρκική εισβολή, έτσι και τώρα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

«Είμαστε λαός περήφανος, με βαθιές ρίζες και να είστε αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση» είπε ο κ. Χριστόφιας, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές που δημιουργεί η ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «έχουμε ένα υπέροχο λαό που ξέρει να ζει και με τα πολλά και με τα ελάχιστα και θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες».
Απευθυνόμενος προς το πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: "Πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε από πάνω, ο λαός μας θα ζήσει, και άστε τους Ευρωπαίους να βυσσοδομούν". Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στόχος της Εκκλησίας είναι να μην πεινάσει κανένας και εξήρε την κοινωνική προσφορά του κόσμου.

24ωρη απεργία σε Μετρό και Ηλεκτρικό την Πρωτοχρονιά

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου την Πρωτοχρονιά, καθώς το σωματείο των ηλεκτροδηγών και εργαζομένων αποφάσισε να «αργήσει» την μέρα του νέου έτους.

Οι εργαζόμενοι στην κίνηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ) αντιδρούν στην, χωρίς εξαιρέσεις, ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και επισημαίνουν ότι η παροχή συγκοινωνιακού έργου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σε καθεστώς, όπως αυτό του στενού δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών, κάνει λόγο «για ισοπεδωτική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, στην οποία κυριαρχεί η νοοτροπία «πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι…!)» και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ουσία και όχι να γίνονται εργαλεία επικοινωνιακών παιχνιδιών για προσήλωση στους στόχους.

«Γι αυτό το λόγο», καταλήγει η ανακοίνωση, «την Τρίτη, μετρό και ηλεκτρικός "αργούν", όπως είναι ο ακριβής όρος στη Σιδηροδρομική ορολογία!»

Ανοίγουν άμεσα προγράμματα επιδοτήσεων για νέους, γυναίκες

Επιδοτήσεις σε άνεργους νέους και γυναίκες για να φτιάξουν τη δική τους δουλειά δίνουν δύο νέα προγράμματα των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας. Κοινά χαρακτηριστικά των δύο προγραμμάτων είναι ότι αφορουν ολόκληρη τη χώρα και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 35 ετών.
Το πρόγραμμα για τους νέους προσφέρει επιχορήγηση 14.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο για τις γυναίκες έως 20.000 ευρώ.
Η δημοσιοποίηση των δράσεων και η υποβολή των αιτήσεων αναμένονται εντός του Ιανουαρίου.

«Οδηγίες» Σταϊκούρα στους δημάρχους για το 2013

Ζητά αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία

Αυστηρή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των οικονομικών τους με προσήλωση και πειθαρχία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ζητά από τους δήμους για το 2013, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Συγχρόνως, με υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του, εγκαινιάζεται η στενότερη επιτροπεία των δήμων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η μνημονιακή απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, και για περικοπή δαπανών εντός 15 ημερών εάν υπάρξει απόκλιση μεταξύ εσόδων και εξόδων άνω του 10%.

Επίσης τονίζεται ότι οι προβλέψεις για τα έσοδα το 2013 δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 30% σε σχέση με αυτά του 2012, ενώ ειδικά τα έσοδα των δήμων από ανταποδοτικά τέλη δεν θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες, παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίσθηκαν.

Ο κ. Σταϊκούρας, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, αναφέρεται στην εξαιρετική συνεργασία που ανέπτυξαν οι δυο πλευρές το 2012 και εκφράζει την ελπίδα ότι η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί με εξίσου εξαιρετικό τρόπο το 2013 «χρονιά κατά την οποία οι δήμοι οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.11.2012 αλλά και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».

Προσθέτει, ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΚΕΔΕ με τη χορήγηση 109 εκατ. ευρώ για εξόφληση οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους το 2012 και με την απόδοση 199 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες των δήμων.

Επίσης, έχουν συνυπογραφεί και παραληφθεί από το υπ. Εσωτερικών οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για τον συμψηφισμό των οφειλών των δήμων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο και για την παροχή οδηγιών, όσον αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων οικονομικού έτους 2013.

Ο κ. Σταϊκούρας στην επιστολή του επαναλαμβάνει ότι το 2013 οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 2.881,8 εκατ. ευρώ από τα οποία 2.355,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), 312,9 εκατ. ευρώ αποτελούν ειδική επιχορήγηση σε ΟΤΑ Α' βαθμού και 213,9 εκατ. ευρώ αφορούν αποπληρωμή Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ).

Η μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων ορίζεται σε 240,153 εκατ. ευρώ.


Στην απόφαση του κ. Σταϊκούρα, προβλέπεται ακόμα προσωπική δίωξη των υπευθύνων που ολιγωρούν για την είσπραξη βεβαιωμένων εσόδων.

Θεσπίζονται επίσης η αυτόματη διόρθωση των αποκλίσεων στις δαπάνες με προσαρμογές του προϋπολογισμού εντός του έτους, η παρακολούθηση ανά τρίμηνο της εξέλιξης εσόδων και δαπανών, η θέσπιση πλαφόν για υπερωρίες, μετακινήσεις και έκτακτες αμοιβές των υπαλλήλων, η απαγόρευση δανεισμού για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, η σύνταξη από κάθε δήμο ετήσιου σχεδίου δράσης που θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Οι προϋπολογισμοί, ως επιμέρους μηνιαία και τριμηνιαία στάδια, αποτυπώνουν το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) που πρέπει να συντάξει κάθε δήμος και στον οποίο συνοψίζει το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον ετήσιο Προϋπολογισμό του.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι στον προϋπολογισμό του δήμου δεν μπορεί να εγγραφούν έσοδα από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Εγγράφονται μόνο έσοδα από δάνεια που μπορεί να συναφθούν στο πλαίσιο υπαγωγής του δήμου σε Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Τονίζεται, ότι η παράλειψη εγγραφής θεσμοθετημένων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές που υποχρεωτικά επιβάλλονται και εισπράττονται, συνιστά αδράνεια είσπραξης εσόδων.

Επισημαίνεται, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους αρμόδιους για τη σύνταξη του προϋπολογισμού επί του σημείου αυτού, καθώς υπερεκτίμηση ή υποεκτίμηση της απόδοσης των εσόδων ή εκτίμηση εσόδων που δεν έχουν νόμιμη βάση (εικονικά έσοδα), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Εάν το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Ελεγκτής Νομιμότητας καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε 15 ημερών.

Την κανονική είσπραξη των εσόδων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων παρακολουθεί ο αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών Επίτροπος, που επίσης ασκεί τον έλεγχο για την είσπραξη των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.

Στην απόφασή του ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών ορίζει ότι αρμοδιότητα του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ είναι ο έλεγχος της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της εν γένει πορείας των οικονομικών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» (ΟΠΔ).

Το ΟΠΔ συνοψίζει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων. Περιλαμβάνει υποχρεωτικά μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους, δράσεις και προθεσμίες και αποστέλλεται προς έγκριση στον Ελεγκτή Νομιμότητας.

Συντάξεις χηρείας σε ....παντρεμένες!

Μεγάλα ποσά χάνονται από το ΙΚΑ για συντάξεις σε γυναίκες και άνδρες που δεν τις δικαιούνται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει υπόθεση ασφαλισμένης η οποία εισέπραττε παράνομα σύνταξη χηρείας σχεδόν 20 χρόνια
Σαφάρι για τις συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους ξεκίνησε το υπουργείο Εργασίας και ήδη καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα.
Μόνο από 10 περιστατικά καταβολής συντάξεων χηρείας σε άτομα που έχουν παντρευτεί εκ νέου -και επομένως δεν έπρεπε να παίρνουν σύνταξη- η ζημιά για το ΙΚΑ είναι 150.000 ευρώ.
Τα στοιχεία που συλλέγουν οι υπηρεσίες του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας είναι εντυπωσιακά, καθώς υπάρχει περίπτωση που ασφαλισμένη εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη χηρείας σχεδόν για 20 έτη. Ολες οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και το ταμείο θα αναζητήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που έχουν παράνομα εισπράξει χήροι και χήρες.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσούρης, «οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και θα διεκδικήσουμε όλα τα χρήματα που έχει χάσει το Ταμείο από παραβατικές συμπεριφορές».
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους του ΙΚΑ:
Ασφαλισμένος του ΙΚΑ πέθανε τον Ιούλιο του 1989 και τη σύνταξή του εισέπρατταν η σύζυγός του και τα τέκνα του.
Η γυναίκα παντρεύτηκε εκ νέου τον Αύγουστο του 1992, συνεχίζοντας ωστόσο να παίρνει κανονικά τη σύνταξη χηρείας. Η ζημιά για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 37.500 ευρώ.
Ασφαλισμένη του Ταμείου πέθανε τον Απρίλιο του 2005 και τη σύνταξη εισέπραττε ο άντρας της, ο οποίος ωστόσο παντρεύτηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2006. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενημερώθηκε το ταμείο για τον νέο γάμο, με αποτέλεσμα η απώλεια να είναι 12.747 ευρώ.
Ασφαλισμένη πέθανε το 2007 και ο άντρας της παντρεύτηκε εκ νέου το 2008.
Ωστόσο συνέχισε να παίρνει κανονικά τη σύνταξη, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ΙΚΑ.
Σε όλες τις περιπτώσεις έχει διακοπεί η καταβολή των συντάξεων και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες αναζήτησης και καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων και σύνταξης μηνυτηρίων αναφορών.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
45.991 συντάξεις σε δικαιούχους – φαντάσματα
Στο φως έχουν ήδη έρθει 45.991 περιπτώσεις που συντάξεις καταβάλλονταν για χρόνια σε μη δικαιούχους. Οι υποθέσεις αυτές πρόκειται να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης και τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα ποσά που παρανόμως έχουν εισπράξει μη δικαιούχοι.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί απογραφή όλων των συνταξιούχων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η απογραφή θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιείται για τελευταία φορά, καθώς με το νέο πρόγραμμα «Αριάδνη» θα εντοπίζονται αμέσως φαινόμενα καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού».
Η απογραφή έχει ήδη ολοκληρωθεί στο ΙΚΑ, όπου σταμάτησε η καταβολή 11.095 συντάξεων. Μάλιστα ο διοικητής του Ταμείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτηριστικά σημειώνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές που να μην εντοπιστούν και να μην παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη».
Παράλληλα στον ΟΓΑ έχει διακοπεί η καταβολή 10.000 συντάξεων, ενώ διαπιστώθηκε πως υπήρχαν προβλήματα και με 2.371 συντάξεις που λαμβάνουν ανασφάλιστοι υπερήλικοι από τη Ρωσία. Τέλος στον ΟΑΕΕ διακόπηκε η καταβολή συντάξεων σε 1.595 άτομα που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ η απογραφή ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συντάξεις στην απόχη της «Αριάδνης»
Ξεκινά σταδιακά από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα «Αριάδνη», που στόχο έχει να βάλει τέλος στα φαινόμενα χορήγησης συντάξεων σε ασφαλισμένους «μαϊμού». Το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Μαρτίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και η απογραφή όλων των συνταξιούχων. Χθες για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου οριστικοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες λειτουργίες του προγράμματος. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αριάδνη», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μία ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες».
Τι προβλέπεται
Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
Για τις γεννήσεις αλλά και τους θανάτους θα ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία από τα ληξιαρχεία.
Για τους γάμους θα ενημερώνονται τα Ταμεία από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
Για τα σύμφωνα συμβίωσης τα Ταμεία θα ενημερώνονται από τους συμβολαιογράφους.
Για τα διαζύγια η ενημέρωση θα γίνεται από τις δικαστικές αρχές.
Σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί πως γεννήσεις, θάνατοι και γάμοι θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στους συμβολαιογράφους. Ωστόσο, αυτό τροποποιήθηκε για να αποφευχθεί και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων (υπολογιζόταν περίπου στα 40 ευρώ) και να γίνει απλούστερη η διαδικασία.
: ethnos.gr

Νέες υπηρεσίες στο Facebook

Το Facebook, αποφάσισε να εισάγει δύο νέες υπηρεσίες, για την ακρίβεια μία υπηρεσία και μία αλλαγή. Προσθέτει τη λειτουργία «Drag and Drop» που επιτρέπει τη δημοσίευση πολλαπλών φωτογραφιών στο λογαριασμό σας, κάνοντας πολύ πιο εύκολη και γρήγορη τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής οι χρήστες που ήθελαν να ανεβάσουν φωτογραφίες στο Facebook, έπρεπε να επιλέγουν την κάθε μία ξεχωριστά.

Πλέον η νέα υπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα, να επιλέγουν όσες φωτογραφίες θέλουν και «σέρνοντάς» τις στην περιοχή με το όνομα Drop Photos να τις ανεβάζουν ταυτόχρονα. Προς το παρόν η νέα λειτουργία είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό χρηστών, όμως αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει για όλους.

Εκτός από την υπηρεσία Drag and Drop όμως, το Facebook σκοπεύει να κάνει και μία σημαντική αλλαγή που αφορά στην αποστολή μηνυμάτων.

Το κοινωνικό δίκτυο χωρίζει τα εισερχόμενα μηνύματα σε δύο κατηγορίες, αυτά που προέρχονται από άτομα που ανήκουν στην friend list (στους φίλους σας δηλαδή), και αποστέλλονται άμεσα στα εισερχόμενα (inbox) και τα μηνύματα που στέλνουν οι υπόλοιποι χρήστες και αποθηκεύονται σε έναν άλλο φάκελλο που ονομάζεται «Other».
 Το Facebook ανακοίνωσε πως σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί, να παρακάμπτει τον φάκελο «Other» και να στέλνει τα μηνύματα του απευθείας στο inbox.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή όμως, οι αποστολείς θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό του 1 δολαρίου στο Facebook για κάθε μήνυμα. techit.gr

Ένα μεροκάματο για τα ...τέλη κυκλοφορίας - Κράτος για γέλια και για κλάματα !

Πάτρα:Απίστευτο χάλι σε τράπεζες και ΔΟΥ !
 Πανζουρλισμός επικρατεί απο το πρωί στις εφορίες και τα τραπεζικά καταστήματα της Πάτρας.!
Χιλιάδες αυτοκίνητα και φέτος θα μείνουν στα γκαράζ των ιδιοκτητών τους και στην Πάτρα, οι οποίοι σπεύδουν την τελευταία στιγμή να καταθέσουν τις πινακίδες προκειμένου να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που επικρατούσε όπως διαπίστωσε το thebest.gr μέχρι πριν απο λίγα λεπτά στις τράπεζες και τις εφορίες της Πάτρας.
Φανταστείτε ότι το πρωί η ουρά στην Γ' ΔΟΥ έφθανε μέχρι την είσοδο της εφορίας με το μέσο όρο αναμονής για τους ταλαίπωρους πολίτες να φθάνει ακόμη και τις 3 ώρες!!!
Εκατοντάδες συμπολίτες που περίμεναν την τελευταία στιγμή, άλλοι για να πάρουν λίγα χρήματα απο το δώρο των Χριστουγέννων, άλλοι απο τη σύνταξή τους, συνωστίζονταν στα τραπεζικά υποκαταστήματα της πόλης, δημιουργώντας τεράστιες ουρές που σε πολλές περιπτώσεις γέμιζαν ακόμη και τα πεζοδρόμια, προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή τις δόσεις της εφορίας.
Πολλοί ακόμη αναγκάστηκαν να χάσουν το μεροκάματο για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν σήμερα, προτελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου, τις εκκρεμμότητες με την εφορία ή τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν αποσυρθεί πανελλαδικά περισσότερες από 70.000 πινακίδες Ι.Χ. και παρουσιάζεται αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Υπολογίζεται ότι τις δύο τελευταίες ημέρες του έτους θα αποσυρθούν περισσότερες από 10.000 πινακίδες, οπότε συνολικά θα έχουν κατατεθεί στις εφορίες πάνω από 80.000 πινακίδες. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχαν κατατεθεί 76.370 πινακίδες.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που επικρατούσε το αδιαχώρητο στις εφορίες καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στα γκισέ για την απόσυρση πινακίδων.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για να διευκολύνει τους φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη γίνει με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση.thebest.gr

Ο Παπακωνσταντίνου αρνείται ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του

«Δεν θα έκανα τέτοια λαθροχειρία, μα θα έπαιρνα τέτοιο ρίσκο;». Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι σχετίζονται με τα 3+1 ονόματα που είχαν αφαιρεθεί από την αυθεντική Λίστα Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το Real FM, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε και πάλι ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αλλοίωση της λίστας που παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές πριν δύο χρόνια.
Όπως είπε, ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε για το πως εξαφανίστηκαν από τη λίστα τα τέσσερα ονόματα που εντόπισαν οι εισαγγελικές αρχές στην αυθεντική Λίστα Λαγκάρντ. Οπως είπε, έχει μόνο δύο εξαδέλφες, τις κόρες του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται επίσημη ανακοίνωση  από την πλευρά του πρώην υπουργού για την εμπλοκή του στην λίστα Λαγκάρντ.

Διατροφή τρία εκατ. ευρώ το μήνα από τον Μπερλουσκόνι στη δεύτερη σύζυγό του

Η δεύτερη κυρία Μπερλουσκόνι, η Βερόνικα Λάριο, η οποία χώρισε το 2009 από τον Καβαλιέρε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις ανήλικες συνοδούς στη Νάπολη, διεκδίκησε και πέτυχε μία πολύ «αλμυρή» αποζημίωση ύψους τριών εκατ. ευρώ κάθε μήνα για τις ...αταξίες του Σίλβιο, σε μορφή διατροφής.

Ανήμερα Χριστουγέννων το δικαστήριο του Μιλάνου πρόσφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο δώρο στην επί 20 χρόνια σύζυγο του Μπερλουσκόνι, Βερόνικα Λάριο.

Το δικαστήριο επιδίκασε διατροφή 3 εκατ. ευρώ το μήνα στη δεύτερη σύζυγο του 76χρονου Καβαλιέρε, ο οποίος αρραβωνιάστηκε πρόσφατα με την 27χρονη Φραντσέσκα Πασκάλε. tanea.gr

Ευρωπαίοι πολίτες !

Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει η δεκατριάχρονη μαθήτρια του Γυμνασίου Γυθείου  Αγγελική Μανδραπύλια «νικήτρια» του διαγωνισμού συγγραφής άρθρων που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Μάνης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (ΕΕΤΔ).



Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχει στο πρόγραμμα κινητοποιώντας και παράλληλα ευαισθητοποιώντας την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία και ανταποκρίνεται ένθερμα. Παράλληλα, η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την εξαιρετική συνεργασία της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, κ. Χριστοπούλου.

Το θέμα που κλήθηκαν να διαπραγματευτούν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν «τα ανθρώπινα δικαιώματα εδραιώνουν περισσότερο ενσωματωμένες κοινότητες» (human rights make for more inclusive communities).



Το άρθρο της 13χρονης μαθήτριας είχε ως θέμα «Ο άνθρωπος ο κυριότερος εχθρός του ανθρώπου». Επιβλέπουσα καθηγήτρια της μαθήτριας ήταν η εκπαιδευτικός Παναγιωτακοπούλου Αθανασία και η διαδικασία υποστηρίχτηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας του Δήμου και την υπάλληλο του κ. Καραμπάση Ελένη.



Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την σύσταση επιτροπής αξιολόγησης των άρθρων των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ήταν το στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ελένη Καλλινίκου και το στέλεχος του Γραφείου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες κ. Δημήτριος Φατούρος.



Η συνεργασία του Δήμου Ανατολικής Μάνης με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και το Γραφείο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες ήταν εξαιρετική καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης των δράσεων. Στις ευχαριστήριες, δε, επιστολές τους προς τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο αφού τον συγχαίρουν ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του Δήμου να συμμετάσχει στις συγκεκριμένες δράσεις η κα Καλλινίκου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δράττεται της ευκαιρίας να αποδώσει εύσημα για την πρωτότυπη πρωτοβουλία της διοργάνωσης μαθητικού διαγωνισμού για δεύτερη συνεχή χρονιά η οποία έδωσε την ευκαιρία στους εφήβους της περιοχής να ασχοληθούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Στους μαθητές αξίζει ένα μεγάλο μπράβο», ενώ ο κ. Φατούρος τονίζει ότι « ο διαγωνισμός αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα άρθρα ήταν καλογραμμένα, η επιλογή των καλυτέρων ήταν πολύ δύσκολη γιατί τα άρθρα εξέφρασαν τις ειλικρινείς αγωνίες των παιδιών σε μια περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».    



Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης οι μαθητές με ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα :

Ø  Δακορώνιας Ιωάννης  «σε ποια αποτελέσματα οδηγούν η παραβίαση και σε ποια η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ø  Σωτήραλη Βαρβάρα – Σοφία: «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

Ø  Χατζάρα Βασιλική «ο ρόλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνία»

Ø  Χριστοδουλάκος Γεώργιος «Η αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως διαχρονική ανάγκη της ανθρωπότητας»

Ø  Μιχελάκος Αντώνιος «η ικανότητα διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού πνέει τα λοίσθια ακόμα και στις ενσωματωμένες κοινωνίες»

Ø  Σπανός Μιχάλης- Παναγιώτης «όλοι έχουν δικαίωμα στην διαφορετικότητα»

Ø  Καγιούλη Στυλιανή «τα ανθρώπινα δικαιώματα»



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (ΕΕΤΔ), αποτελεί μια ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση που θεσμοθετήθηκε το 2007 με την πρωτοβουλία του Κογκρέσου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας (CDLR), δύο οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης οργανώνουν δημόσιες εκδηλώσεις που προάγουν την δημοκρατική συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο και έχει κινητοποιήσει και ευαισθητοποιήσει εκατομμύρια πολιτών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  

Η Ελλάδα έχει κατορθώσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που προωθούν τον θεσμό με μεγάλη θέρμη και αποτελεσματικότητα.

Και για το Δήμο Ανατολικής Μάνης η συμμετοχή των μαθητών σε αυτή την τόσο σημαντική δημοκρατική εκδήλωση αποτελεί ένα στοίχημα που έχει κερδίσει, αυτά τα δύο χρόνια, προς όφελος κυρίως των νέων που αποτελούν το αύριο της Ε.Ε. 

ΜΑΝΔΡΑΠΥΛΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ.pdf

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου