31.12.12

Καρέλιας: " Καρφιά " για κυβέρνηση, ανταγωνισμό

 της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ, εισφορές 350 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από έμμεσους και άμεσους φόρους, 6 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, πάνω από 150 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα από τις διεθνείς πωλήσεις και "εξτρά" παροχές 1,8 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς της είναι επιγραμματικά η οικονομική συνεισφορά της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια στην εθνική οικονομία τη χρονιά που φεύγει.
 Κι όμως η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας, όπως και άλλες ελληνικές βιομηχανίες, δεν ήταν μεταξύ αυτών που συνάντησε ο πρωθυπουργός. Κάτι που σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Ανδρέας Καρέλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρωτοχρονιάτικη εορτή των εργαζομένων της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καλαμάτα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρέλιας αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε μεταξύ των άλλων «από το επίσημο κράτος ακούμε για πολυεθνικές - σωτήρες - της οικονομίας, των εργαζομένων και του εθνικού συμφέροντος… Κατά την άποψή μας έπρεπε η Κυβέρνηση της Ελλάδος να άρχιζε από την ηθική και μόνον αναγνώριση της ελληνικής, της σωστής και νοικοκυρεμένης επιχείρησης… Κατά την άποψή μας, από αυτές έπρεπε να αρχίσει η Κυβέρνηση».Κάλεσε δε την πολιτεία να επιλέξει μεταξύ του εφήμερου και του προσωρινού από την μία πλευρά και του υπεύθυνου, μακροπρόθεσμου, σοβαρού σχεδιασμού από την άλλη. Σχετικά με τη φορολογία των καπνικών προϊόντων σημείωσε ότι ενώ η εταιρεία του παρουσίασε ολοκληρωμένες προτάσεις, που θα περιόριζαν το λαθρεμπόριο, οι υπεύθυνοι δεν τους άκουσαν, όχι γιατί δεν κατάλαβαν όπως είπε αλλά "όπως συμβαίνει κατά κόρον σε αυτήν τη χώρα, η φωνή της λογικής πνίγεται". 
 Για να συμπληρώσει αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του βασικού ανταγωνιστή της «η εταιρεία μας στην προσπάθεια να πείσει, δεν χρησιμοποίησε τους συνεργάτες της σαν συμμάχους για να τους πουλήσει στην συνέχεια όπως κάποιοι άλλοι, όταν πια δεν τους είχε ανάγκη. Δεν απειλήσαμε ότι θα κλείσουμε το εργοστάσιο και θα μεταφέρουμε την παραγωγή στο εξωτερικό, ούτε ότι θα μεταφέρουμε την έδρα της επιχείρησης αλλού. Δεν απειλήσαμε με περιορισμό των θέσεων εργασίας. Και το κυριότερο δεν χαλάσαμε τον κόσμο με μία επένδυση 3 εκατ., όπως οι ανταγωνιστές μας, ούτε γεμίσαμε τις εφημερίδες με κωμικά δελτία τύπου του είδους αυτού». Επισημαίνοντας παράλληλα «προχωρήσαμε μόνον μέσα στο 2012 σε επενδύσεις όχι 3 εκατομμυρίων, αλλά 7 εκατομμυρίων, ενώ δεκάδες εκατομμύρια επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες χρονιές, όλες από ίδια κεφάλαια».

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για τα προϊόντα του κλάδου, και στην περίπτωση που περάσουν αυτά τα μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Καρέλιας, η εταιρεία χωρίς να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές στην όλη της υποδομή, προσωπικό, κ.λπ., «δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αφού θα έχει χάσει το 40% και πλέον από τις πωλήσεις της και την πλειονότητα των πιό κερδοφόρων σημάτων της».

Η οδηγία προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση πρόσθετων ουσιών στα τσιγάρα (αρωματικές ουσίες) αλλά και ζητά το 75% της επιφάνειας του πακέτου να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις σε θέματα υγείας.

Ο κ. Καρέλιας, κάλεσε τον πρωθυπουργό, την ελληνική πολιτεία και τους ευρωβουλευτές σε αυτή την πρόκληση να σταθούν στο ύψος τους και να αντιληφθούν εγκαίρως τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η αναμόρφωση της κοινοτικής οδηγίας, η οποία σχεδιάζεται με μόνο γνώμονα την υστερία, τα άνευ οποιασδήποτε λογικής καταστρεπτικά μέτρα, και την υστεροφημία ορισμένων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε «ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά θα μας ακούσουν και μάλιστα εγκαίρως, ώστε να γίνει μία προσπάθεια να εκλογικευτεί η αναμόρφωση τη οδηγίας, και να γίνει μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις».euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου