14.12.12

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για τον χειμώνα !

Οι χειμερινές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη λειτουργία του αυτοκινήτου και φέρνουν στην επιφάνεια τυχόν προβλήματα στα διάφορα συστήματά του.

Η προετοιμασία του αυτοκινήτου για να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη υγρασία, τη βροχή, το χιόνι και τη λάσπη, είναι απαραίτητη ακόμη και για όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους στο αστικό περιβάλλον, καθώς ένα ξαφνικό γύρισμα του καιρού μπορεί να φέρει χιόνι ακόμη και στην Αθήνα.

Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η συντήρηση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες πρόσθετων εξόδων για την επισκευή των βλαβών.   

Ξεκινήστε τη χειμερινή φροντίδα από τις εργασίες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, χωρίς τη συνδρομή του μηχανικού. Έτσι, θα γλιτώσετε μια πρόσθετη δαπάνη. Ειδικότερα,

- Ελέγξτε την κατάσταση των ελαστικών. Αν παρατηρήσετε μεγάλη φθορά του πέλματος (κατά μέσο όρο τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται κάθε 25.000 -30.000 χλμ.) και «πληγές» στην πλαϊνή επιφάνειά τους, θα πρέπει μάλλον να τα αντικαταστήσετε με καινούργια. Κάντε έρευνα αγοράς για το συνολικό κόστος και κρατήστε την απόδειξη για να διεκδικήσετε την αλλαγή τους, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προδιαγραφές τους. Ελέγξτε την κατάσταση της ρεζέρβας και του γρύλου.

- Ελέγξτε τον κινητήρα. Ξεκινήστε από τη στάθμη του νερού στο ψυγείο και τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα. Αν δείτε διαρροές πρέπει να συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας.

- Ζητήστε από τον ηλεκτρολόγο να μετρήσει την απόδοση  της μπαταρίας. Ο έλεγχος είναι δωρεάν και θα σας γλυτώσει από πιθανή ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Η άδεια μπαταρία είναι η συνηθέστερη βλάβη τον χειμώνα. 

- Καθαρίστε όλους του εξωτερικούς και εσωτερικούς αεραγωγούς. Αν οι εξωτερικοί δεν είναι καθαροί, περιορίζουν την είσοδο του αέρα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και στη ροή του νερού της βροχής, που πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν το νερό από το αυτοκίνητο, διοχετεύοντάς το, μέσω ειδικών καναλιών, στο έδαφος. Αν είναι φραγμένοι με φύλλα και βελόνες πεύκων, ενδέχεται να στείλουν το νερό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση που οι εσωτερικοί δεν είναι καθαροί επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

- Καθαρίστε προσεκτικά το αυτοκίνητο και δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην καθαριότητα των τζαμιών.

- Αδειάστε το πόρτ παγκάζ από τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Αν ταξιδέψετε, να εφοδιασθείτε με αλυσίδες και να έχετε μαζί σας τον σάκο με τα απαραίτητα εργαλεία.

Τη δύσκολη στιγμή μάλλον θα χρειασθείτε ένα ζευγάρι γάντια, έναν καλό φακό, ανθεκτικό σύρμα και τα βασικά εργαλεία πρώτης ανάγκης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου