22.12.12

Ο Άγιος Βασίλης έφτασε στους Μεξιάτες... φορτωμένος με δολάρια

Ο Άγιος Βασίλης ήρθε νωρίς για ένα χωριό της Φθιώτιδας. Πρόκειται για τους Μεξιάτες, 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, κοντά στα Λουτρά Υπάτης, όπου χρόνια τώρα λειτουργεί το κληροδότημα «Στήβεν Ζόνας», που φέτος, για πρώτη φορά, μοιράζει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε περίπου 240 ανθρώπους.
Είναι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι είτε είναι δημότες, είτε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού. Οι οικονομικές ενισχύσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους ξεκινούν από 220 ευρώ, όταν ο συνταξιούχος είναι μόνος του και φθάνουν τα 550 ευρώ όταν πρόκειται για ζεύγος χαμηλοσυνταξιούχων. Ενισχύουν οικονομικά μαθητές είτε για φροντιστήρια προετοιμασίας ένταξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου η ενίσχυση φτάνει και τα 1400 ευρώ για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, όπως επίσης μαθητές για ξένες γλώσσες, όπου οι ενισχύσεις φθάνουν έως και τα 800 ευρώ.
Έτσι, αυτές τις μέρες, τα μέλη σχεδόν ολόκληρου του χωριού συνωστίζονται στις τράπεζες για να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους.
Το ίδρυμα δημιουργήθηκε στη μνήμη του συγχωριανού τους, Στήβεν Ζόνας. Έζησε στην Αμερική και άφησε στο χωριό μια περιουσία άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι μετοχές από τα πιο "σκληρά" χαρτιά, τις οποίες διαχειρίζεται στην Αμερική η τράπεζα PNC BANK για λογαριασμό του Ιδρύματος και κάθε χρόνο μας αποδίδει τα κέρδη, που διανέμονται με διάφορους τρόπους στους κατοίκους του χωριού» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Κώστας Χριστόπουλος. Εξηγεί πως τα προηγούμενα χρόνια, το κληροδότημα πέρασε περιπέτειες, αλλά «τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μπει σε μια διαφορετική βάση». Ήταν, μεταξύ άλλων, πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες στο Σινσινάτι του Οχάϊο για να ανατραπούν πλαστές διαθήκες, που προέκυψαν στην πορεία.
«Έως το 2007 γίνονταν κυρίως επενδύσεις σε διάφορες υποδομές, ελάχιστες σε ανθρώπους» εξηγεί ο πρόεδρος και συνεχίζει: «για πρώτη φορά το 2008 ξεκινήσαμε να ενισχύουμε μαθητές. Από τότε κάθε χρόνο μοιράζουμε στους μαθητές από 55 έως και 70.000 ευρώ ως ενίσχυση για να τα βάλουν πέρα με τα φροντιστήρια».
Η ενίσχυση από την πλευρά του κληροδοτήματος δείχνει να πιάνει τόπο, καθώς οι πίνακες με τους επιτυχόντες του χωριού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ βελτιώνονται συνεχώς.
Όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, η οικονομική κρίση στην Αμερική, τα προηγούμενα χρόνια, είχε επιπτώσεις στο κληροδότημα. «Η πτώση των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων για το Ίδρυμα. Τα κέρδη ήταν περιορισμένα και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν πέσει στα 25 - 30.000 δολάρια. Τώρα, οι μετοχές, στις οποίες επενδύει τράπεζα PNC ΒΑΝΚ, φέρνουν όλο και περισσότερα κέρδη με συνέπεια να αυξάνονται τα έσοδα και να επιτρέπουν στο Ίδρυμα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του» λέει ο πρόεδρος του «Στήβεν Ζόνας».
«Για πρώτη φορά φέτος δίνουμε οικονομικές ενισχύσεις σε όλους τους φοιτητές. Για πρώτη φορά δίνουμε χρήματα και στους συνταξιούχους» υπογραμμίζει ο ταμίας, Γιώργος Παγώνης.
«Ήδη, έχουμε εξασφαλίσει ότι πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα μπουν στον λογαριασμό του Ιδρύματος 100.000 ευρώ για τις δραστηριότητες του 2013. Τον άλλο χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε και άλλα χρήματα» συμπληρώνει ο πρόεδρος.
Οι παρεμβάσεις, πάντως, δεν σταματούν εκεί.
«Έχουμε το κληροδότημα ως αποκούμπι για οτιδήποτε χρειαστούμε» υπογραμμίζει η πρόεδρος του χωριού, Γιάννα Τασιού, και εξηγεί: «Είτε χρειαστεί πετρέλαιο για τα σχολεία, όταν δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ο δήμος, είτε χρειαστεί εποπτικό υλικό για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, είτε χρειαστούν ακόμη και κλιματιστικά για το αγροτικό ιατρείο. Οτιδήποτε και αν χρειάζεται, προσπαθούν να μας καλύψουν».
Επιπλέον, «οπουδήποτε υπάρχει ανθρώπινη ανάγκη παρεμβαίνουμε άμεσα χωρίς να λέμε πολλές κουβέντες» λέει ο κ. Χριστόπουλος. Κάνει λόγο για νέους που χρειάστηκε να μεταβούν στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και πλήρωσε το κληροδότημα, για ανθρώπους που είχαν διάφορες ιατρικές ανάγκες και δεν είχαν δυνατότητα να καλύψουν τα οικονομικά βάρη, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για τα οποία καλύπτει ορισμένες μετακινήσεις, όπως επίσης και για τροφοδοσία τροφίμων με προορισμό χωριανούς, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.
Τα τζάμια στις πόρτες των καφενείων είναι αναρτημένοι πίνακες, στους οποίους αναφέρονται ονόματα, μόρια, βάσει ατομικών ή οικογενειακών αναγκών, και ποσά.
«Έχουμε συντάξει κανονισμούς με βάση τους οποίους γίνονται οι ενισχύσεις. Για να έχει δυνατότητα κάποιος να υποβάλει αίτημα για οικονομική ενίσχυση από το κληροδότημα, θα πρέπει να είναι είτε δημότης του ΔΔ Μεξιατών, είτε μόνιμος κάτοικος. Ανάμεσα σ' αυτούς και αλλοδαποί που έχουν τα παιδιά τους στο σχολείο και μένουν στην περιοχή για χρόνια. Από εκεί και μετά, με διάφορα κριτήρια, προκύπτει το τελικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Όχι πως δεν υπάρχουν και γκρίνιες» λέει ο πρόεδρος και συνεχίζει: «Με την κρίση έχουμε συνεχώς αιτήματα. Όμως, είναι αδύνατον να καλύψουμε τα πάντα. Δυστυχώς, τα χρήματα δεν είναι ατέλειωτα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου