15.12.12

Καζάνι που βράζει η Ηλεία για το "κούρεμα" Ολυμπίας Οδού

 ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ...ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ !
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις και αντιδράσεις τους καταδεικνύουν πως μετά την απόφαση για το «κούρεμα» της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα και πέρα, ο νομός Ηλείας είναι ένα καζάνι που βράζει.
 ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης με την οποία ζητεί την προσωπική του παρέμβαση ώστε η Ολυμπία Οδός να μη σταματήσει
στην Πάτρα και να διέλθει από τη Ηλεία. 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στην Ηλεία και να σταματήσει στην Πάτρα, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής. Μιας περιοχής που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, χωρίς η πολιτεία διαχρονικά - παρά τις δεσμεύσεις της - να έχει επιδείξει, στην πράξη, το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την στήριξη των πολιτών, της κοινωνίας και της οικονομίας της.

Οι διαβεβαιώσεις περί τριετούς χρονικής μετάθεσης της επέκτασης της Ολυμπίας Οδού στην Ηλεία δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για ολοκλήρωση του έργου, πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το κράτος έρχεται να αναιρέσει τις ψηφισμένες από το Κοινοβούλιο δεσμεύσεις του, πέντε χρόνια μετά από την υιοθέτηση της αρχικής σύμβασης από τα ίδια κόμματα που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Με δεδομένο ότι:

-    To 30 % του έργου έχει υλοποιηθεί.

-    Το μεγαλύτερο μέρος των απαλλοτριώσεων έχει καταβληθεί.

-    Η παρούσα κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει την Πάτρα με την Ηλεία είναι τραγική, γεγονός που καταδεικνύεται κι από το γεγονός ότι στατιστικά ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αυτός με τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα.

-    Όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που συνδέονται με την Ηλεία, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο Ανδραβίδας, λιμάνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ πλέον αμφισβητείται ανοιχτά και η υλοποίησή τους.

-    Η Ηλεία έχει δεχτεί απανωτές καταστροφές την τελευταία 5ετία, με τις φονικές πυρκαγιές το 2007, το σεισμό το 2008, συνεχείς φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.α).

-    Η απόφαση για μη υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού σε όλη της την έκταση, έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη ενός Νομού με 135 χιλιόμετρα παραλίας, μοναδικό φυσικό κάλος και ιστορικά μνημεία όπως της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας, αλλά και να προχωρήσει σε έργα ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν τη χώρα στη έξοδο από την κρίση.

-    Τα εναπομείναντα περίπου 90 εκατ. ευρώ του πρώην Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παραμένουν αδιάθετα.

Σας καλώ, έστω και την ύστατη στιγμή, να παρέμβετε ώστε να μη ματαιωθεί το αναγκαίο αυτό έργο υποδομής για την Ηλεία και για τη χώρα. Κι αν τα νομικά ζητήματα που αφορούν το τμήμα του Καϊάφα είναι απροσπέλαστα, πιστεύω ότι είναι χρέος της πολιτείας να υλοποιήσει το  τμήμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, για το οποίο ούτε νομικό πρόβλημα υπάρχει αλλά εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του έργου μπορούν να βρεθούν.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το μέλλον της Ηλείας βρίσκεται στα χέρια σας».
Παράλληλα, ο  Γιώργος Κοντογιάννης απέστειλε επιστολές προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδη, προς τον Διευθυντή του ΣΕΤΕ κ. Γ. Δρακόπουλο, τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ν. Αγγελόπουλο, στο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) κ. Λ. Νικολάου, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) κ. Σπ. Καπράλο και στον Πρόεδρο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ι. Κούβελο.

Όπως αναφέρει στις επιστολές του ο Βουλευτής Ηλείας, η διακοπή της Ολυμπίας Οδού στην Πάτρα όχι μόνο αποτελεί εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας αλλά λαμβάνει και συμβολικές διαστάσεις, υποβαθμίζοντας επί της ουσίας το ρόλο και την ιστορική σημασία της Ηλείας ως τόπου γέννησης του ολυμπιακού ιδεώδους.

Στόχος του Γιώργου Κοντογιάννη, είναι η συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου φορέων και προσωπικοτήτων, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε  η Ηλεία να μην μείνει εκτός της Ολυμπίας Οδού, χάνοντας για άλλη μια φορά το δρόμο της ανάπτυξης..ilialive.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου