13.11.12

Hellastat: Συρρικνώθηκε η αγορά φαρμάκου το 2011

Πτώση σημείωσε η αξία της εγχώριας αγοράς φαρμακευτικών επιχειρήσεων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το 2011, καθώς οι αρχές στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης συνέχισαν την περικοπή των φαρμακευτικών δαπανών.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat, σημαντικό παράγοντα υποχώρησης αποτέλεσαν οι επίπεδες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές το 2010, καθώς και τα μετέπειτα Δελτία Τιμών που εκδόθηκαν.
Έτσι, το 2011 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη υποχώρησε περαιτέρω κατά 11,8%,στα 3,75 δισ. ευρώ. Οι συνολικές πωλήσεις σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και δημόσια νοσοκομεία διαμορφώθηκαν σε 4,62 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 9,2% σε σχέση με το 2010.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Hellastat, η αγορά αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω υποχώρηση και το τρέχον έτος. Ήδη το πρώτο πεντάμηνο καταγράφεται πτώση 7,5 σε ετήσια βάση, στα 1,85 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων που προκαλούνται από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τους αργούς ρυθμούς αποπληρωμής. Ενδεικτικά, τα χρέη προς τα μέλη του ΣΦΕΕ από 1/1/2010 έως 31/3/2012 ανέρχονται σε 1,21 δισ. ευρώ, ενώ την εν λόγω περίοδο εισπράχθηκε μόνο το 58% των συνολικών πωλήσεων.
Οι οφειλές των προηγούμενων ετών ρυθμίστηκαν μέσω της έκδοσης άτοκων ομολόγων, η αξία των οποίων στη συνέχεια μειώθηκε σημαντικά στα πλαίσια του PSI. Εκτιμάται ότι οι εταιρείες του κλάδου λόγω της απομείωσης αυτής θα επωμιστούν συνολικό κόστος 1 δισ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου