15.11.12

Δρόμους δεν εχουμε ΑΛΛΑ Αεροδρομια θα ..Χορτάσουμε !

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ "ΣΛΟΓΚΑΝ" ΤΗΣ ...ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ  
...ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 
 ...ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ !
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΥΡΓΟ !!!
Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Σπάρτης. 
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δίνει το πράσινο φως… για την χρήση του αεροδρομίου Σπάρτης από αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας.
Μάλιστα αποκαλύπτει ότι πρόσφατα, η Aircraft Owners and Pilots Association Hellas (ΑΟΡΑ) με σχετικές επιστολές της ζήτησε να εξεταστεί από το ΓΕΑ, η χρήση του αεροδρομίου Σπάρτης από αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, αναφέρει όλο το ιστορικό.
Συγκεκριμένα τονίζει ότι ότι στην περιοχή του Τοπικού Διαμερίσματος Λευκοχώματος Δήμου Σπάρτης, έχουν απαλλοτριωθεί από το 1970 έως και το 1990, συνολικά 113,87 στρέμματα για την ίδρυση του αεροδρομίου Λευκοχώματος με σκοπό την κάλυψη αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 900 μέτρων νοτιοανατολικά του Λευκοχώματος. Στο εν λόγω αεροδρόμιο δεν παρέχονται υπηρεσίες από την Πολεμική Αεροπορία ή την ΥΠΑ και τα δύο τελευταία έτη που δεν φιλοξενεί κλιμάκια αεροπυρόσβεσης, είναι ουσιαστικά ανενεργό. Στο αεροδρόμιο Σπάρτης εδρεύει η αερολέσχη Λακωνίας, η οποία επί του παρόντος δεν δραστηριοποιείται πτητικά.

Το 2009, η ΥΠΑ ζήτησε από την Πολεμική Αεροπορία, τα αεροδρόμια Μάλεμε, Μαριτσών, Λευκοχώματος Σπάρτης και Κομοτηνής, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης της Γενικής Αεροπορίας και Αεραθλητισμού. Η Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη θετικά, παραχώρησε την παράλληλη χρήση των παραπάνω αεροδρομίων, πλην του αεροδρομίου Λευκοχώματος Σπάρτης για το οποίο η ΥΠΑ μέχρι σήμερα δεν επανήλθε με νέο αίτημα.
Το 2011, το ΓΕΑ απέστειλε κατάσταση με εκτάσεις αρμοδιότητάς του στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίες εκτιμήθηκε ότι μπορούν να προταθούν για περαιτέρω αξιοποίηση. Στις εκτάσεις αυτές συμπεριλήφθηκε και το αεροδρόμιο Λευκοχώματος Σπάρτης.
Πρόσφατα, η Aircraft Owners and Pilots Association Hellas (ΑΟΡΑ) με σχετικές επιστολές της ζήτησε να εξεταστεί από το ΓΕΑ, η χρήση του αεροδρομίου Σπάρτης από αεροσκάφη της Γενικής Αεροπορίας. Κατά τη σύσκεψη που διεξήχθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΓΕΑ, ΥΠΑ και ΑΟΡΑ, από πλευράς ΓΕΑ επισημάνθηκε ότι δεν υφίσταται επιχειρησιακή απαίτηση για το αεροδρόμιο Σπάρτης και ως εκ τούτου δύναται να τεθεί προς αξιοποίηση με εξασφάλιση του ανάλογου οικονομικού οφέλους για το ΜΤΑ.
Εφόσον τελικά το υπόψη αεροδρόμιο διατεθεί για εκμετάλλευση επ’ ωφελεία ιδιωτικών πτήσεων, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα επιβαρυνθεί με οικονομικό κόστος για τη λειτουργία του (προσωπικό, μέσα, συντήρηση εγκαταστάσεων κλπ.). σε ανάλογη τοποθέτηση από πλευράς ΥΠΑ αναφέρθηκε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει καμία ευθύνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου Σπάρτης, τόσο σε ζητήματα στελέχωσης όσο και σε μέσα υποστήριξης. Εφόσον οριστεί από την πολεμική Αεροπορία ο φορέας διαχείρισης του εν λόγω αεροδρομίου, τότε αυτός θα επιθεωρείται από την ΥΠΑ σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα κριτήρια ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου.
Εφόσον αποφασιστεί η παραχώρηση, εκτιμάται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης της περιουσίας του δημοσίου...moriasnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου