24.11.12

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-Θα μείνει όνειρο για τον Τατούλη :

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απορρίπτει ουσιαστικά τη μελέτη που κατέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για μετατροπή του αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων. 
Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ακόμη και αν μπορούσαν να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, ως προϋπόθεση χρηματοδότησης θέτει την εκπόνηση μελέτης ωφέλειας-κόστους.
Αυτά προκύπτουν από την απάντηση την οποία έδωσε ο κ. Χατζηδάκης σε ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανού. Αναλυτικότερα, στην απάντηση του υπουργού σημειώνονται τα εξής:
"Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με έγγραφό της μας ενημέρωσε ότι:
Η εξέταση των προτάσεων της επικαιροποιημένης μελέτης που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και των συναφών συμπληρωματικών μελετών που εκπονήθηκαν από την ίδια, έχουν οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα:
1. Τα επιχειρησιακά προβλήματα και ο κίνδυνος της ασφάλειας των πτήσεων παραμένουν, ακόμα και στην περίπτωση της επέκτασης και της περιστροφής του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
2. Η ανάπτυξη συμβατικών ενόργανων διαδικασιών βασιζόμενων σε VOR/DME και για τα δύο άκρα του διαδρόμου δεν κρίνεται δυνατή, λόγω των ορεινών όγκων.
3. Η εγκατάσταση και επιχειρησιακή χρήση ILS δεν είναι εφικτή λόγω εμφανών εμποδίων – εδαφικών εξάρσεων και ουσιαστική μη αξιοποιήσιμη λόγω OCH, υψηλών ελαχίστων και βαθμού καθόδου μη συμβατού με τις απαιτήσεις του ICAO.
4. Η χρήση και εκμετάλλευση δορυφορικών συστημάτων (EGNOS-SBAS), η οποία αποτελεί μια ενδεχόμενη λύση, δεν είναι εφικτή επί του παρόντος, δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για την έναρξη εκτέλεσης διαδικασιών βασισμένων στο EGNOS στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ξεκινά το 2015.
Σημειώνεται ότι κρίσιμο μέγεθος για την οριστική αξιολόγηση της εν λόγω πρότασης θα αποτελέσουν τα συμπεράσματα μελέτης κόστους-οφέλους, η οποία θα εκπονηθεί εφόσον επιλυθούν οι ανωτέρω δυσχέρειες, καθώς πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Πολιτείας".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου