2.11.12

Το νέο «χτύπημα» Λαφαζάνη επιταχύνει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Επισήμως, το επεισόδιο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρείται λήξαν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας το κατέστησε επιδεικτικά σαφές παίρνοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο μαζί του στη συνάντηση με το Μεϊμαράκη.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, τίποτε δεν έχει τελειώσει εκτός από το ότι όλο και περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πείθονται, ότι πρέπει να τελειώνουν με τον κλεφτοπόλεμο του «αριστερού ρεύματος», μόνο ζημιά τους κάνει.

Ο Λαφαζάνης την πάτησε με το συγκεκριμένο επεισόδιο. Υποτίμησε την αποφασιστικότητα της ηγεσίας αλλά και την οργή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Από νωρίς τα τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου έσπασαν από διαμαρτυρόμενους Συριζαίους, που φώναζαν ότι δεν είναι δυνατόν ενώ η συγκυβέρνηση καταρρέει, να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

Ο Τσίπρας ήταν έξαλλος, όταν πήρε το Λαφαζάνη στο τηλέφωνο. Ύστερα φώναξε τους δημοσιογράφους στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, και δήλωσε ότι «η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και κατάρρευση …Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», ήταν το καρφί του στην κατεύθυνση του Λαφαζάνη.

Στην Αθήνα, ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Νίκος Παππάς έδωσε απρογραμμάτιστα συνέντευξη στο «Κόκκινο», για να πει ότι όχι μόνον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά ότι ήταν και πριν ακόμα από τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Λαφαζάνης που κατάλαβε ότι δεν τον παίρνει, έσπευσε να ανασκευάσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πολύ πιο έτοιμος απ’ όλες τις μέχρι πρότινος αξιωματικές αντιπολιτεύσεις για να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό κυβερνητικό
ρόλο», δήλωσε λίγο μετά το μεσημέρι.

Ανεξαρτήτως του αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να κυβερνήσει ή όχι, πολύ αντιλήφθηκαν την παρέμβαση του ως πρόκληση. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Αλέξης Μητρόπουλος και η Ρένα Δούρου έσπευσαν ο καθένας με τον τρόπο του να καρφώσουν τον Π. Λαφαζάνη.

Τα μειοψηφικά μέτωπα έχουν αποσαφηνιστεί πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια οι ρεαλιστές τύπου Παπαδημούλη που σπρώχνουν το κόμμα σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, από την άλλη οι φουνταμενταλιστές τύπου Λαφαζάνη που θέλουν ιδεολογική καθαρότητα και αν γίνεται μακριά από την εξουσία. Η διαμάχη αυτή ωστόσο δεν αφορά και δεν συμφέρει τον κ. Τσίπρα.

Η τακτική του Λαφαζάνη είναι πια σαφής στους παροικούντες την Κουμουνδούρου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιδιώκει να κατοχυρώσει για τον εαυτό του να μιλά εκ μέρους της Αριστερής Πτέρυγας, να κατοχυρώσει την ιδεολογική ηγεμονία επί της τάσης αυτής στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όσο και αν είναι μειοψηφική του δίνει ρόλο και στο νέο κόμμα.

Για να γίνει διακριτή όμως αυτή η τάση που εκπροσωπεί δημιουργεί εσωτερικές αναταράξεις, βάζει προσκόμματα στις διαδικασίες και εμμέσως πλην σαφώς αποδυναμώνει την ηγεσία. Το πόσο θα το ανέχεται ο Τσίπρας αυτό και το πόσο θα υποβαθμίζει τις κρίσεις, για να μην ανοίξει εσωκομματικά ζητήματα είναι άλλο θέμα.

Οι εισηγήσεις που δέχεται πάντως είναι να λήξει αυτό το θέμα όσο είναι καιρός και αν δυνατόν πριν από την πανελλαδική συνδιάσκεψη...newpost.grΘέμης Δαγκλής

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου