11.11.12

Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών στη Μιανμάρ

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την κεντρική Μιανμάρ την Κυριακή, με επίκεντρο περιοχή 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μανταλάι, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τον σεισμό, που αρχικά το μέγεθός του μετρήθηκε 7 βαθμούς και το εστιακό βάθος εντοπίστηκε περίπου στα 10 χιλιόμετρα.
Οι τοπικές υπηρεσίες έχουν σημάνει κίτρινο συναγερμό δηλώνοντας ότι «απώλειες σε ζωές και ζημιές είναι πιθανές» προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι σχετικά περιορισμένες. Οι κάτοικοι της Μανταλάι, της δεύτερης μεγαλύτερης εμπορικής πόλης στην κεντρική Μιανμάρ, δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι αισθάνθηκαν μια πολύ ισχυρή δόνηση περίπου στις 7:30 π.μ τοπική ώρα (01:30 GMT) .
«Δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο ισχυρή δόνηση. Άκουσα δυνατούς θορύβους και το φως έσβησε. Δεν έχω ιδέα αν υπάρχουν ζημιές» είπε μια κάτοικος της περιοχής στο Ρόιτερς.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της γειτονικής Ταϊλάνδης. Τον σεισμό των 6,6 βαθμών ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους έως 5 βαθμούς. Η τοπική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο σεισμός έπληξε τη δυτική όχθη του ποταμού Αγιεγιαουάντι, που είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Μιανμάρ και το πιο σημαντικό δίκτυο της εμπορικής ναυσιπλοΐας.
Η χώρα έχει κατά καιρούς πληγεί από σεισμούς. Τον Μάρτιο του 2011, ένας σεισμός μεγέθους 6,8 στην πολιτεία Σχαν, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και το Λάος, άφησε πίσω του 74 νεκρούς.
Η Μιανμάρ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, με πολιτική κυβέρνηση που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το Μάρτιο του 2011 από το στρατό, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 50 χρόνια. Η πολιτική κυβέρνηση της Μιανμάρ προώθησε μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι δυτικές χώρες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο στρατιωτικό καθεστώς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου