14.11.12

ΖΩΝΙΑΝΑ 2 -Συμμορία με τρεις αστυνομικούς και ...67 συνεργάτες στην Κρήτη !

Για συμμορία της μαφίας στην Κρήτη έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, Φανούρης Μανιαδάκης, αναφερόμενος στα 67 άτομα που εμπλέκονται σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, η μία με έδρα το Ηράκλειο και η άλλη το Λασίθι, τα μέλη των οποίων κατηγορούνται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
   
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μανιαδάκης, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία της εκτεταμένης επιχείρησης που έγινε σε Λασίθι, Ηράκλειο και Ρέθυμνο και αποκάλυψε το διπλό κύκλωμα με κοινές συνισταμένες στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και όπλων στο νησί.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις σπείρες ως αδίστακτες με εγκληματικές δομές αποφασισμένες ακόμη και να σκοτώσουν.
   
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, τρεις αστυνομικοί, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ενώ εξετάζεται και η σχέση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου κατασχέθηκε δείγμα από τις τοξικολογικές εξετάσεις υποδίκου για υπόθεση καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών, που διερευνάται περαιτέρω από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.
   
Στην επιχείρηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνέδραμε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
   
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν 16 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, ένας αξιωματικός, ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας.
   
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικά 67 άτομα από τα οποία, 52 Έλληνες και 15 αλλοδαποί, οι οποίοι είτε συμμετείχαν στις οργανώσεις, είτε συνεργάζονταν με παράνομες δραστηριότητες και δοσοληψίες.
   
Σύμφωνα με τη Αστυνομία, την πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτούσαν 15 μέλη, οκτώ από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά στελέχη, ενώ, τα υπόλοιπα επτά είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στην παράνομη δράση της.
   
Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτούσαν 19 μέλη, 12 από τα οποία αποτελούσαν τα βασικά στελέχη και τα υπόλοιπα επτά είχαν περιφερειακό ή έμμεσο ρόλο στη δράση της.
   
Τα υπόλοιπα άτομα, που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες ως κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα, εμπλέκονται κυρίως σε δοσοληψίες με τις εγκληματικές οργανώσεις, σχετικά με αγορά και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, φυσιγγιών και ζώων.
   
Από τους τρεις αστυνομικούς που συνελήφθησαν, οι δύο, συγκεκριμένα ο αξιωματικός και ο αρχιφύλακας, κατηγορούνται ως απλοί συνεργοί στις οργανώσεις και η παράνομη δράση και διασύνδεσή τους με αυτές προσδιορίζεται στην παροχή πληροφοριών για διενεργούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις.
   
Στην κατοχή του αξιωματικού βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου και 289 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, στην κατοχή του αρχιφύλακα, ο οποίος κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών, βρέθηκαν 525 βεγγαλικά και 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
   
Ο ανθυπαστυνόμος εμπλέκεται σε υπόθεση απόπειρας αγοραπωλησίας πολεμικού όπλου Καλάσνικοφ και παράνομη κατοχή 147 φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ, και οι τρεις κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος.
   
Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος τους.
   
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι οργανώσεις είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
   
Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων, «διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις δύο εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις, εξακριβώθηκε ο τρόπος και η μέθοδος δράσης τους, εξατομικεύτηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε ο βαθμός συμμετοχής των μελών, καθώς και η εμπλοκή των συνεργών τους στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν».
   
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δύο οργανώσεις εμπλέκονται σε πλήθος υποθέσεων ζωοκλοπών, καλλιέργειας φυτειών χασίς και διακίνησης και εμπορίας όπλων και φυσιγγίων.
   
Από τις αστυνομικές έρευνες, που έγιναν στους τρεις νομούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τρία οχήματα, 688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 525 βεγγαλικά- πυροτεχνήματα, χρηματικό ποσό 19.200 ευρώ, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι κρότου, δύο ζυγαριές ακριβείας, θήκες όπλου, ένα μαχαίρι και ένα τσιγαριλίκι.
   
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων αφορούν τις, κατά περίπτωση κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, ζωοκλοπών και της παράβασης καθήκοντος.
   
Οι συλληφθέντες οδηγούνται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον εισαγγελέα Νεάπολης Λασιθίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου