20.10.12

ΚΤΥΠΗΣΑΝ το «Estelle» οι Ισραηλινοί !

Επιβεβαιώνει την επιχείρηση των ισραηλινών αρχών και την αναχαίτιση του πλου του ιστιοφόρου «Εστέλ», το ελληνικό τμήμα της κίνησης «Ένα καράβι για τη Γάζα». Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της κίνησης Μιμίκα Κριτσανίδου, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το «Estelle», βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.
Όπως επισημαίνει η κ. Κριτσανίδου, ο Ντρορ Φέιλερ έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του στα 12 λιμάνια που έχει επισκεφθεί το πλοίο μετά τον απόπλου του από τη Σουηδία, ότι «η αποστολή είναι μη βίαιη».
Στο ιστιοφόρο «Εστέλ» επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο πλοίο επιβαίνουν επίσης κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία τον Καναδά, και τρεις πολίτες Ισραήλ.
Το «Εστέλ» απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία με στόχο να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι ευρωπαίοι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» θεωρούν το ναυτικό αποκλεισμό «απαράδεκτο» και τονίζουν ότι τιμωρεί αδιάκριτα τους αμάχους.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δέχεται τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια από την ξηρά και με ευθύνη των ισραηλινών αρχών.
Την αποστολή του «Εστέλ» έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Αλέξης Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και της ΔΗΜΑΡ, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου