11.10.12

Θα φορολογήσουν και τα .....κοτέτσια !

του  Γιώργου Παππού
Νέος ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα και τα αγροτεμάχια το 2013
Ανατροπές με στόχο την εξασφάλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της φορολόγησης των ακινήτων! 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης τέθηκε τόσο ψηλά, καθώς οι υπηρεσίες που σχεδιάζουν την ενοποίηση Φόρων και Τελών υποστηρίζουν ότι από τη κατάργηση του Τέλους της ΔΕΗ και του ΦΑΠ θα χαθούν περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από τον νέο Ενιαίο Φόρο.
Κι επειδή είναι προφανές ότι άλλο να βάζεις στόχους κι άλλο να εισπράττεις- όπως δείχνει η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων- στη πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, τέθηκε το θέμα της φορολόγησης και των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση.
Επειδή, όμως, τα αγροτεμάχια έχουν ειδικά χαρακτηριστικά- όπως ότι δεν υπάγονται στον αντικειμενικό προσδιορισμό ή ότι δεν είναι δομημένα- εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορολογούνται έστω με ειδικό συντελεστή που θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κληθούν οι εν λόγω ιδιοκτήτες να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση του Ε9, αφού το σύστημα «πάσχει» από επαρκή στοιχεία.
Από τα στοιχεία που θα φέρει το ΚΕΠΥΟ για τα αγροτεμάχια, θα ληφθούν αποφάσεις και για το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου, εάν βέβαια υπάρξει αφορολόγητο.
Ειδικότερα, εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε να ισχύσει αφορολόγητο ανά φορολογούμενο (πιθανώς 100.000 ευρώ) είτε να ισχύσει αφορολόγητο μόνο για τη κύρια κατοικία, με πλαφόν αξίας και επιφάνειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, που χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου