11.10.12

Με ποια Γερμανική πόλη αδελφοποιείται η Καλαμάτα χωρίς να ξέρει τίποτα το Δ.Σ.!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΜΕ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προχωρημένες συζητήσεις για την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με τη Γερμανική εδαφική περιφέρεια του Schwabisch Hall, που βρίσκεται βόρεια της Στουτγάρδης, είναι σε εξέλιξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πλήρη άγνοια για αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που υπακούει σε επιθυμία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο δήμαρχος έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την αλληλογραφία που έχει γίνει μέχρι τώρα για αυτό το θέμα, μεταξύ του ιδίου και του Γερμανού Έπαρχου Gerhard Bauer, σημειώνοντας ότι η Καλαμάτα έχει να επωφεληθεί τουριστικά από μια τέτοια αδελφοποίηση. Η επικοινωνία των δύο πλευρών άνοιξε κατά την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ στην Τρίπολη πριν λίγες εβδομάδες.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας, «ευχάριστη έκπληξη ήταν η αναφορά της Καλαμάτας και η πρόταση από το Γερμανό Υφυπουργό κ. Φούχτελ, αδελφοποίησης της Καλαμάτας με γερμανική πόλη, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού μας, κ. Αντώνη Σαμαρά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Άνγκελας Μέρκελ. Είναι αλήθεια ότι τα βήματα συνεργασίας είχαν ξεκινήσει κατά την Περιφερειακή διάσκεψη, που έγινε στην Τρίπολη πρόσφατα. Έχουν ανταλλαγεί μάλιστα και επιστολές οι οποίες, μετά την ανακοίνωση του κ. Φούχτελ, δίδονται στη δημοσιότητα».
ΤΟ SCHWABISCH HALL
Ο Γερμανός έπαρχος σε γράμμα του προς το δήμαρχο παρουσιάζει την προτεινόμενη για αδελφοποίηση περιοχή ως εξής: «Η επίσκεψη στην Πελοπόννησο ήταν πολύ εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα μεταξύ μας διαμειφθέντα σας παρουσιάζω ευχαρίστως εν συντομία την εδαφική περιφέρεια του Schwabisch Hall: Στην εδαφική περιφέρεια του Schwabisch Hall ζουν σχεδόν 190.000 κάτοικοι. Ο πληθυσμός κατανέμεται σε μια επιφάνεια περίπου 1.484 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατά συνέπεια η πυκνότητα του πληθυσμού στην εδαφική περιφέρεια του Schwabisch Hall ανέρχεται σε 127 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Με αυτά τα στοιχεία η εδαφική περιφέρεια του Schwabisch Hall ανήκει στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Γερμανίας, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 230 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Στην εδαφική περιφέρεια υπάρχουν 30 Δήμοι και Κοινότητες με συνολικά περίπου 800 οικιστικά σύνολα. Η μεγάλη αυτή επιφάνεια οδηγεί φυσικά σε προβλήματα, τα οποία έχουν αντιμετωπισθεί καινοτόμα από τη διοίκηση της περιφέρειας, όπως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την επί τόπου υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού και τις δημόσιες μεταφορές.
Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μία καλή επιχειρηματική δομή. Ιδιαίτερα ισχυρή εκπροσώπηση έχει ο μεταποιητικός τομέας, στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η βιομηχανία αγαθών εξοπλισμού (μηχανολογίας). Επίσης μεγάλης σημασίας είναι η ηλεκτροτεχνία, η μεταποίηση σιδήρου και μετάλλων, η προμήθεια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η κατεργασία ξύλου, η βιομηχανία ειδών διατροφής και η βιομηχανία χάρτου. Αλλά η κλασική γεωργία και κτηνοτροφία συνεχίζουν να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Η ανεργία ανέρχεται στο 3%.
Οι χρηματοδοτούμενες από την εδαφική ενότητα επαγγελματικές σχολές στην πόλη Schwabisch Hall και Crailsheim βρίσκονται από άποψη γενικού και κτιριολογικού εξοπλισμού στην πλέον σύγχρονη κατάσταση. Στην πόλη Schwabisch Hall έχει την έδρα του ένα τμήμα του ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος Jeilbronn με κλάδους σπουδών που καλύπτουν τις σημαντικότερες δραστηριότητες διοίκησης επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ πολύ καλά να φαντασθώ μια συνεργασία με Εσάς και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Θέματα της συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι: Διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια, αρχική επαγγελματική κατάρτιση και συνεχιζόμενη, πολιτική προστασία, διοικητικές δομές, τουρισμός, τοπογραφία, κοινωνικές παροχές και πολλά άλλα.
Θα χαιρόμουνα πολύ για τη συνέχιση και εμβάθυνση της ανταλλαγής απόψεων».
Στ.Μ..kalamatajournal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου