11.10.12

Συμβολαιογραφική πράξη από το 2013 πριν από κάθε κηδεία, γάμο ή κατάθεση διαζυγίου !

Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα «Αριάδνη» με σκοπό να εξαλειφθούν οι συνταξιούχοι «μαϊμού». 
Βάσει αυτού οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι πριν από την τέλεση μίας κηδείας, ενός γάμου ή πριν την κατάθεση διαζυγίου να εξασφαλίζουν μία συμβολαιογραφική πράξη.Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, έχει σαν σκοπό την πάταξη της παραβατικότητας σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες.
Μέχρι τώρα γάμοι και κηδείες δηλώνονταν στα ληξειαρχεία, αλλά λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρχε on-line σύνδεσή τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα στοιχεία δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν άμεσα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται να δίδονται συντάξεις σε ασφαλισμένους που δεν το δικαιούνταν.
Από τις αρχές του 2013, πριν από κάθε κηδεία, γάμο ή κατάθεση διαζυγίου θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται και η ανάλογη συμβολαιογραφική πράξη την οποία εν συνεχεία ο συμβολαιογράφος θα διαβιβάζει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, από όπου θα ενημερώνονται άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οικονομικές υπηρεσίες για οποιαδήποτε μεταβολή.
Ο συμβολαιογράφος θα αμείβεται από τον ασφαλισμένο και το κόστος της πράξης δεν θα ξεπερνά τα 20 - 25 ευρώ. Τα έξοδα θα βαραίνουν τους ασφαλισμένους και θα επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το κόστος του προγράμματος Αριάδνη θα είναι το 1% των απωλειών από τις συντάξεις «μαϊμού».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου