28.9.12

Ελληνοϊταλική άσκηση για τη μετασεισμική αξιολόγηση των κτιρίων

Ελληνοϊταλική άσκηση για τη μετασεισμική αξιολόγηση των κτιρίων θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Βασικός σκοπός της άσκησης είναι να αξιολογηθεί η επιχειρησιακή εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής μεθοδολογίας αποτίμησης βλαβών σε κτίρια μετά από σεισμό.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα πάρουν μέρος περίπου 80 Ιταλοί συμμετέχοντες και παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενεργά θα συμμετάσχουν και 25 έλληνες ειδικοί. Επίσης στην άσκηση θα πάρουν μέρος η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και το Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
Το όλο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, χρηματοδοτεί την Ιταλική Πολιτική Προστασία για να εκπονήσει και να εφαρμόσει πρόγραμμα μηχανισμού υποστήριξης πληγέντων περιοχών, με διευρωπαϊκή συνεργασία.
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ονομάζεται «Dr House» και έχει σκοπό τη σχεδίαση και την εφαρμογή μιας πρότασης για σύσταση υπηρεσιακής μονάδας διευρυμένων αρμοδιοτήτων και εξειδικεύσεων στην αντιμετώπιση σεισμικής καταστροφής. Η υλοποίηση γίνεται στα πλαίσια της προπαρασκευαστικής δράσης για την ΕΕ και της ικανότητας ταχείας ανταπόκρισης σε σεισμόπληκτη περιοχή, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ιταλική Πολιτική Προστασία. Όμως σύμφωνα με την Περιφέρεια, λόγω μη ύπαρξης πραγματικού σεισμικού συμβάντος μεγάλης έκτασης κατά την προηγούμενη διετία, επιλέχθηκε η διενέργεια της άσκησης σε μία ήδη πληγείσα από σεισμό περιοχή. Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέχθηκε η Πάτρα, λόγω του ισχυρού σεισμού που είχε γίνει στις 8 Ιούνιου του 2008.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου