28.9.12

Οι Ρώσοι στο παιχνίδι "σωτηρίας" της Κύπρου !

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έκανε σαφές ότι θα δώσει δάνειο στην Κύπρο μόνον στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 'διάσωσης' με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Λευκωσία φέρεται ότι ζητεί συνολικά 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ είπε στο Ρόιτερς ότι η Ρωσία εξετάζει ένα αίτημα για δανεισμό ύψους 5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιδιώκει να λάβει άλλα 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ.
Δεν έχει υπάρξει σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές από τις αρχές στην Λευκωσία.Τον Ιούνιο, η Κύπρος κατέστη η πέμπτη χώρα της 17μελούς ευρωζώνης η οποία επιδιώκει διεθνή δανεισμό κάποιου είδους, όταν οι τράπεζές της αποκάλυψαν ότι χρειάζονται κρατική υποστήριξη για να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές τους, οι οποίες εν μέρει οφείλονται στην έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.
Έχει πει επανειλημμένα ότι το ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί και ότι διαβουλεύεται με τους επίδοξους δανειστές της, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Ο Σιλουάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup, του μόνιμου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, εκτίμησε ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και εάν η Λευκωσία δανειστεί από τη Ρωσία, θα εξακολουθεί να χρειάζεται δανεισμό από την ΕΕ.
Κατά το σχολιασμό του Ρόιτερς, οι δηλώσεις του Σιλουάνοφ μοιάζουν να αποτελούν μια προσπάθεια να προληφθεί μια ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης της Κύπρου --η οποία αποτελεί δημοφιλή εξωχώριο προορισμό για Ρώσους επιχειρηματίες οι οποίοι αναζητούν προστασία από το απρόβλεπτο επενδυτικό κλίμα στη χώρα τους-- να παίξει το χαρτί του ρωσικού δανεισμού για να εξασφαλίσει πιο ευνοϊκούς όρους από τους πιστωτές της.
«Εάν παράσχουμε την πίστωση αυτή των 5 δισ. ευρώ, θα χρειάζονται ακόμα να δανειστούν απο κάπου αλλού», είπε ο Σιλουάνοφ. «Άρα η απόφαση χρειάζεται να είναι συντονισμένη, διότι τα δικά μας 5 δισεκατομμύρια δεν επαρκούν για αυτούς· τα δικά τους 15 δισεκατομμύρια (της ΕΕ) είναι κατ' αρχήν επαρκή».
 
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υπολογίζει ότι το πακέτο 'διάσωσης' της ΕΕ για την Κύπρο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσό που ξεπερνά το 80% του ΑΕΠτης χώρας.
Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι ο κύριος παράγοντας που θα επηρεάσει την απόφαση για το δάνειο είναι το εάν και κατά πόσον η Λευκωσία μπορεί να το εξυπηρετεί και να το αποπληρώσει. «Τι θα δώσουν τα 5 δισ. ευρώ στην Κύπρο; Θα της επιτρέψουν να επιλύσει τα προβλήματα χρέους;».
Είπε ακόμα πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει από τη Μόσχα οικονομική βοήθεια. «Δεν είναι μεγάλες» χώρες, πρόσθεσε χωρίς να κατονομάσει κάποια εξ αυτών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου