17.9.12

Ο προστάτης θέλει προσοχή !

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα προστάτη. Ασθένεια που αφορά τους άνδρες και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σύμφωνα με το σάϊτ iatropedia.gr: 
 «Ο προστάτης, στους περισσότερους άνδρες, είναι ένα θέμα ταμπού, που αρνούνται να το συζητήσουν.
 Πολλές φορές, ακόμη και με τον γιατρό τους. Δεν θα έπρεπε όμως, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την υγεία και τη ζωή τους.
Η παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων στον προστάτη, σώζει ζωές». Διαβάζουμε ακόμη σ΄αυτό το εξειδικευμένο σάϊτ
Τι είναι λοιπόν ο προστάτης; 
Είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος, κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα.
Είναι συνήθως περίπου στο μέγεθος ενός κάστανου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα.
Περίπου ένας στους 10 άντρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Παράγοντες Κινδύνου: 
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία (κυρίως μετά τα 50 – 55), ενώ άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι γενετικοί παράγοντες, η εθνικότητα (λιγότερο συχνός σε ασιάτες άνδρες) και οι διατροφικές συνήθειες
 Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σώζει ζωές. 
Είναι πολύ σημαντικό ο καρκίνος του προστάτη να διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια, γιατί συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα σημεία (μετάσταση).
 Στην περίπτωση έγκαιρου εντοπισμού της νόσου, η επιτυχής θεραπευτική της αντιμετώπιση αγγίζει σχεδόν το 100%. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο καρκίνος διαγνωστεί όταν έχει πλέον εξαπλωθεί σε σημεία πέραν του προστάτη, γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος και η επιτυχής θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι δύσκολη.
Συμπτώματα:
 Συνήθως η νόσος στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, ο καρκίνος συνήθως έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.
Ο Προληπτικός έλεγχος ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ είναι απαραίτητος 
 Δεδομένου του ότι η νόσος στα αρχικά στάδια συνήθως δεν μας δίνει συμπτώματα, μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσα από προληπτικές εξετάσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει τη διενέργεια κάθε χρόνο ενός βασικού προληπτικού ελέγχου. Κάθε άνδρας από τα 45 του χρόνια θα πρέπει να κάνει μία φορά το χρόνο μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA στο αίμα καθώς και να εξετάζεται κλινικά από ειδικό Ουρολόγο (δακτυλική εξέταση του προστάτη αδένα).
Ο έλεγχος αυτός ίσως θα πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ο συνδυασμός των δύο αυτών εξετάσεων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη της νόσου.
 Όλοι οι άνδρες λοιπόν αυτής της ηλικίας θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό και να κάνουν μια εξέταση. Α.Χ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου