19.9.12

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ η Νοτιοανατολική Τουρκία !


Σε πεδίο μάχης τείνει να μετατραπεί πλέον ολόκληρη η νοτιοανατολική Τουρκία, τόσο εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ όσο και λόγω του εμφυλίου στη Συρία, ο οποίος συχνά «αγγίζει» ή και ξεπερνά τα σύνορα των δύο χωρών.
Χθες, δύο ακόμη αιματηρά επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στο πλούσιο «ημερολόγιο» του τελευταίου διαστήματος. 
Στο ένα, αντάρτες έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων του τουρκικού στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Μπινγκόλ και Μους.
Κατά την επίθεσή τους, στην οποία χρησιμοποίησαν και πυραύλους χειρός, βρήκαν τον θάνατο επτά στρατιώτες και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 56, όπως ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.
Προφανώς δε, η ενέργεια αυτή ήταν η απάντηση του ΡΚΚ στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι του έχει καταφέρει σκληρά χτυπήματα, σκοτώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 500 μαχητές του.
Όσο για το δεύτερο επεισόδιο, προκλήθηκε από την πυκνή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε συριακά στρατεύματα και αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε μια παραμεθόρια περιοχή.
Στη διάρκειά της επλήγησαν από σφαίρες και ορισμένα οικήματα στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, τρομοκρατώνας τους κατοίκους και σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές.
 Σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο οι αντάρτες προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το συνοριακό πέρασμα του Τελ Αμπιάντ.

Το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι ο δήμος του Ακτσάκαλε κάλεσε με μεγάφωνα τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στα σύνορα.

Λόγω των συγκρούσεων αυτών πολλοί Σύροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και αναζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία, προσθέτει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι οι αντάρτες είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Μάρτυρες που μίλησαν τηλεφωνικά από το Ακτσάκαλε είπαν ότι είδαν ελικόπτερα του συριακού στρατού στην περιοχή. Για λόγους ασφαλείας το μεθοριακό φυλάκιο έκλεισε από την πλευρά της Τουρκίας.

Η συνοριακή διάβαση του Τελ Αμπιάντ απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της συριακής πόλης Αρ Ράκαχ αλλά μέχρι πρόσφατα ελάχιστοι το χρησιμοποιούσαν.
Από τα τέλη Ιουλίου οι αντάρτες ελέγχουν τουλάχιστον τρία από τα επτά συνοριακά φυλάκια με την Τουρκία, τα Μπαμπ αλ-Χάουα, Αλ-Σαλάμα και Τζαραμπουλούς, που συνιστούν και τα κυριότερα σημεία διάβασης μεταξύ των δύο χωρών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου