15.9.12

ΠΩΣ μας αδειάζουν τις τσέπες τα Καρτέλ !


Με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές στο ράφι, τα καρτέλ συντηρούν την ακρίβεια, παρά τη βαθιά ύφεση της οικονομίας και τη μείωση των εισοδημάτων που έχουν οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης και των πωλήσεων.

Οι τιμές για το καλάθι της νοικοκυράς όχι μόνο παραμένουν σε αδικαιολόγητα ύψη αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ολιγοπωλιακών πρακτικών που επικρατούν στους κύριους κλάδους της αγοράς, από τα καύσιμα, μέχρι τα τρόφιμα και τα ακίνητα.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, οι στρατηγικές συμμαχίες αγοραστών, η σύνδεση προϊόντων και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις, οι οποίες επιβάλλουν περιοριστικούς όρους εκμεταλλευόμενες το μέγεθός τους, είναι μερικά μόνο από τα κόλπα με τα οποία τα καρτέλ κλέβουν τους καταναλωτές.

Από τις πιο γνωστές υποθέσεις καρτέλ στην αγορά των τροφίμων ήταν και αυτό στην αγορά γάλακτος το 2006, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εντοπίσει 17 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, προμηθευτές,παραγωγούς και σουπερμάρκετ να καθορίζουν τις τιμές.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εκδώσει 23 γνωμοδοτήσεις που αφορούν περισσότερα από 50 επαγγέλματα που είχαν σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία τους, όπως καθορισμός κατώτατων αμοιβών, περιορισμός στην έκδοση νέων αδειών, διοικητικά εμπόδια κλπ, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.newsbeast.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου