23.8.12

Σαμαράς στη Le Monde: Πωλούνται ακατοίκητα ελληνικά νησιά!


Με συνέντευξή του, στο φύλλο της Γαλλικής «Le Monde» που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγες μόλις ώρες πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αλλά κι ένα εικοσιτετράωρο πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συνεχίζει το επικοινωνιακό μπαράζ αποκατάστασης της ελληνικής αξιοπιστίας στο εξωτερικό.

Ο Alain Salles, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρει μεταξύ άλλων, στην εισαγωγή του πριν την παράθεση των ερωταπαντήσεων, πως ο κ. Σαμαράς «ζητεί “λίγο αέρα” για να επιστρέψει η οικονομική ανάκαμψη και προειδοποιεί για τις συνέπειες της εξόδου μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ», ενώ παράλληλα, επισημαίνεται πως «σχεδιάζει την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και είναι πρόθυμος να πωλήσει τις ακατοίκητες νησίδες».

«Πρέπει να διαλύσουμε οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, όταν κάθε μέρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν δημοσίως εικασίες για "μια πιθανή έξοδο της Ελλάδαε από το κοινό νόμισμα"; Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Ο καθένας έχει να κερδίσει από μια “επιτυχή έκβαση” του ελληνικού σχεδίου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφερόμενος στη «Grexit», είπε: «Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφή τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε μια νέα επιδείνωση του επιπέδου ζωής κατά 70% -έχει ήδη επιδεινωθεί κατά 35%- τόσο εξαιτίας της υποτίμησης όσο και του πληθωρισμού. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει τέτοιο σοκ. Καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει. Οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να γίνουν μεταδοτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, που θα προκαλούσε η έξοδος άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο».

Όσο για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση με τη Μέρκελ και τον Ολάντ, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει: «Το μόνο πράγμα που θέλω να τονίσω είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων μας. Δεν συζητούμε τους στόχους του προγράμματος. Εμείς απλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτύχουμε τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θέλω να σβήσω την ιδέα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί πρόβλημα. Είμαι εδώ για την επίλυσή του. Αλλά χρειαζόμαστε αέρα για να βρούμε την αναπνοή μας».

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των ακατοίκητων νησίδων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού ανεβάζει τον στόχο πάνω από τα 30 δισ. το 2016, αναφέρει: «Πρέπει να διαλύσουμε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, εάν κάθε μέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεκουλάρουν δημοσίως σχετικά με το 'ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ'; Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Όλος ο κόσμος θα έχει κέρδος από μια επιτυχία της Ελλάδας».

Τέλος, ο κ. Σαμαρας δηλώνει για άλλη μια φορά αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και αναφέρει πως μειώθηκε ήδη ο δικός του ο μισθός και οι δαπάνες της κυβέρνησης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου