10.8.12

Τη Δευτέρα η καταγραφή των ζημιών στην Αρκαδία


Τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Αρκαδία με συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στην περιοχή, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επανέλαβε την άποψή του, ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των πυρκαγιών ενώ έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη των εισαγγελικών Αρχών. Μάλιστα, τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών, κατά την άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών, προκλήθηκαν από εμπρησμό γεγονός που υποστηρίχθηκε και από τον δήμαρχο Μεγαλόπολης.
Το αίτημα του περιφερειάρχη για πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των εμπρηστών στήριξε και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε ότι «η αντίληψη περί ατιμωρησίας διευκολύνει εκείνους που λειτουργούν με δόλο».
Ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις για ανακούφιση των πληγέντων, σε συνεργασία με την ΔΕΗ και άλλες υπηρεσίες.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις, είπε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες, ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σήμερα είναι στην περιοχή και η κυβέρνηση θα κάνει τις ενέργειες που πρέπει.
Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση που καθίσταται πλέον αναγκαία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος υπογράμμισε ότι χρειάζεται παρέμβαση και συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για εκτεταμένες αναδασώσεις και πρέπει να υπάρξει σε αυτό τον τομέα πρόβλεψη νέων κινδύνων για προστασία των δασικών συμπλεγμάτων της Αρκαδίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την προστασία των περιαστικών δασών της Τρίπολης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά στο θέμα της πρόληψης και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ακινητοποιημένα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μεγαλόπολης, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και έκανε λόγο για παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων με διάθεση ζωοτροφών, να ενισχυθούν οι υποδομές που υπέστησαν ζημιά, να υπάρξει αποκατάσταση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, άμεσα να γίνουν ενέργειες για προστασία από πλημμύρες της πληγείσας περιοχής και να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάστασή της.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου