22.8.12

Σαμαράς: Οι δανειστές θα πάρουν τα λεφτά τους


«Το μόνο που θέλουμε είναι λίγο χώρο να ανασάνουμε, για να κάνουμε την οικονομία να τρέξει και να αυξήσουμε τα κρατικά έσοδα. Περισσότερος χρόνος δεν σημαίνει αυτομάτως και περισσότερα χρήματα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα κάνει πρόοδο στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, ωστόσο αναγνώρισε ότι πολλά πήγαν στραβά στο παρελθόν.
Εγγυώμαι προσωπικά ότι η Γερμανία θα λάβει πίσω τα κεφάλαια της βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, μεταδίδει το Reuters.

"Οι Γερμανοι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Το εγγυώμαι προσωπικά. Και όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω επίσης. Θα εκπληρώσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας", τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό εάν η επόμενη δόση προς τη χώρα καταβληθεί αργότερα από τον Οκτώβριο. Σημειώνει ωστόσο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα τελειώσουν εάν δεν λάβει καθόλου τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. "Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κενό. Όμως εάν δεν πάρουμε τη δόση καθόλου, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα", υπογραμμίζει.

"Θέλουμε λίγο χώρο για να ανασάνουμε"
«Περισσότερο χώρο για να ανασάνουμε» ζητά από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Bild.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα εκπληρώσουμε όλες τις απαιτήσεις μας. Πρέπει να τονώσουμε την ανάπτυξη διότι αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά χάσματα», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.
«Σύντομα θα έχουμε έναν μικρότερο, υγιέστερο και σημαντικά πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα», τόνισε.

«Κάνουμε πρόοδο, μειώνουμε τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και έχω αποφασίσει να προσλάβουμε μόνο 1 άτομο για κάθε 10 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται», επισήμανε.

Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αναμένεται να προέλθει από τις μειώσεις στις δαπάνες για τις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, τους μισθούς του δημοσίου τομέα και τα κόστη του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης έως 140.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θέμα στο οποίο έχουν αναφερθεί πρόσφατα πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία και αλλού, θα ήταν ένας εφιάλτης για τη χώρα και θα μείωνε τις συνθήκες διαβίωσης κατά επιπλέον 70%, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.

«Θα σήμαινε τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ύφεσης και η ανεργία θα αυξάνονταν πάνω από το 40%. Ένας εφιάλτης για την Ελλάδα: οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μια απρόβλεπτη κρίση της Δημοκρατίας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου